Masterclass Interviewen voor Documentaire


Na een aantal succesvolle avondmasterclasses geeft de ervaren documentairemaker Bram van Splunteren dit keer een weekend lang een Masterclass Interviewtechnieken voor Documentaire.

“De kracht van veel van mijn docu’s wordt misschien wel voor 70% bepaald door mijn interviews.”

De masterclass is bedoeld voor zowel beginnende als meer ervaren filmmakers. Makers die op het punt staan een film te gaan draaien, maar ook makers die al in een productie zitten met veel interviews en daar het maximale uit willen halen. De laatsten krijgen ook de kans hun reeds gedraaide interviews tijdens de workshop te bespreken.

Over de Masterclass

Aan de hand van -soms zeer persoonlijke- interviews, zowel met gewone Nederlanders als met bekende sterren zoals The Red Hot Chili Peppers, Nick Cave, Lou Reed, Tori Amos, Iggy Pop en Lenny Kravitz laat Bram zien hoe je een goed ‘human interest’ interview afneemt. Een interview dus over het ‘persoonlijke’; Het gevoelsleven, de dromen, ambities, en dagelijkse beslommeringen van de geinterviewde. Interviewen is een belangrijk en onderschat onderdeel van het documentaire maken. Nick Cave en Lou Reed bijvoorbeeld, staan te boek als moeilijk te interviewen. Hoe ga je daar mee om? Hoe zorg je ervoor dat de geinterviewde niet alleen op zijn/haar gemak is, maar ook zoveel mogelijk zichzelf? En dat hij zich dusdanig open stelt, dat hij persoonlijke zaken met de interviewer deelt.

Tijdens deze masterclass ga je diverse oefeningen doen waarbij er aandacht is voor:

– stijl en locatiekeuze van het interview;
– hoe begin je een interview;
– je vragenlijst, en hoe ermee om te gaan;
– de schoonheid van de simpele vraag;
– het hoe en waarom van doorvragen;
– improviseren, openstaan voor het onverwachte;
– spiegelen;
– confronteren;
– advocaat van de duivel spelen;
– als regisseur werken met een interviewer;
– en het belangrijkste… goed luisteren.

Tijdens deze masterclass laat Bram van Splunteren je de verschillende do’s en don’ts zien van het interview-vak.

Wie laat je het voorgesprek doen? Hoe bereid je je voor? Hoe verleid je de geïnterviewde zichzelf bloot te geven? Hoe ga je om met onverwachte situaties? Kun je ook ‘te goed’ voorbereid zijn waardoor je het risico loopt dat je interview te ‘geregisseerd’ aanvoelt?  Hoe zoek je grenzen op zonder de hoofdpersoon te beledigen om tot interessante gesprekken en evt. discussies te komen?

Aanmelden & DataMeld je nu aan!

PRIJS

EUR 399,-


LESTIJDEN

10:30 – 16:00 uur


Slechts een aantal plaatsen beschikbaar!


VOOR WIE

Voor zowel beginnende als ervaren documentairemakers

Red Hot Chili Peppers

Ademloos anderhalf uur lang gekeken naar VPRO Thema: Red Hot Chili Peppers 1987-1994 / A Dutch Connection. Filmmaker Bram van Splunteren legde in een meeslepend verslag zijn unieke band vast met de funkpunks. Die onstond toen hij ze een week lang tijdens een Europese tour op de huid zat met een camera- en een geluidsman. Zeven jaar bleef hij ze volgen: hij filmde in hotelkamers, oefenruimtes, op het podium, sprak ze in hun eigen huis en legde hun lol, hun bezieling, hun muzikaliteit en (destructieve) genialiteit vast. En dat overtuigde! “Aldus het Parool”

"De kracht van veel van mijn docu's wordt misschien wel voor 70% bepaald door mijn interviews."

Meer Masterclasses

Schrijf je je na de masterclass in voor Regie Documentaire? Dan krijg je het bedrag van de masterclass terug.

Bram van Splunteren

Bram heeft diverse spraakmakende documentaires op zijn naam staan, en vele markante persoonlijkheden geïnterviewd. Voor de VPRO maakte hij, naast documentaires over de eerder genoemde muzikanten, programma’s over o.a. jongerencultuur, film, Amerika, zichzelf (!), de liefde. Voor het Belgische Canvas regisseerde hij enkele jaren geleden de filosofie-serie ‘Het Voordeel van de Twijfel’. Ook maakte hij voor de VPRO een aantal drama-producties.

Koffie inbegrepen…

36

Masterclasses het hele jaar door

Ontvang meer informatie over andere programma's

Locatie


Amsterdam Film School
Panamalaan 5G
1019 AS Amsterdam
Nederland

Contact