OVER DEZE CURSUS


De zeer ervaren en internationaal geprezen documentairemaker Bram van Splunteren geeft een Cursus Documentaire, waarbij je gedurende een periode
van 4 weken intensief begeleid wordt bij het ontwikkelen van jouw documentaire.

Hoe maak je een spannende, onderhoudende film van jouw verhaal, een film waar iedereen geboeid naar zal kijken? De focus ligt op het praktisch uitwerken van je idee, in de vorm van een solide filmplan, en zo mogelijk al door het filmen van scenes of interviews, en/of het evalueren van reeds gedraaide scenes.

Ook voor filmmakers die al begonnen zijn met hun documentaire is dit een ideale cursus waarmee ze in korte tijd grote stappen kunnen maken. Voor de VPRO televisie begeleidde Van Splunteren op deze manier tientallen jonge en minder ervaren makers bij het realiseren van hun tv films of reportages.

In deze cursus laat hij je ook kijken naar hoe andere documentaire makers met vergelijkbare uitdagingen als de jouwe zijn omgegaan. Vaak komen beginnende filmmakers naar onze school met een persoonlijk verhaal dat ze willen verfilmen. Ook voor hen is dit een ideale cursus. Van Splunteren maakte voor de VPRO diverse zeer persoonlijke (ego)documentaires, en gaf op verschillende opleidingen les in de zgn. ‘participerende documentaire’, de film waarin de maker zelf ook een rol speelt. Vaak draait de persoonlijke, participerende documentaire om een kwestie die zich afspeelt in de familie- of vriendenkring van de maker, of is het een zoektocht naar de eigen identiteit, of wil de maker een standpunt innemen over een sociaal-maatschappelijk onderwerp. Het persoonlijke wordt publiek, enkrijgt – indien goed uitgevoerd – universele zeggingskracht. Van Splunteren kent de valkuilen die daarbij op de loer liggen als geen ander.

Omdat je in deze workshop met een kleine groep deelnemers werkt, is er ruimte voor veel individuele aandacht voor jouw project. De behandelde stof is merendeels voor elke deelnemer/student van toepassing, maar huiswerkopdrachten, feedback en benaderingswijze hoeven dat niet te zijn. In deze intensieve periode krijg jij de persoonlijke aandacht om jouw filmplan naar een volgend level te brengen.

DOELSTELLING


Het doel van deze speed course is het concretiseren van je filmplan, en , niet onbelangrijk, van jouw positie als maker. Wie ben je en waarom moet jij deze film maken?
Je krijgt ook concrete feedback op het gemaakte werk, van zowel de docent als van je medestudenten. We werken toe naar een scene uit je documentaire die een startpunt kan zijn van of een verdieping op jouw documentaire. Je krijgt -zeer belangrijk- tools voor het maken van een goed interview, en het doen van research.

VOOR WIE


Deze workshop is voor zowel ervaren als beginnende filmmakers. Het verdient aanbeveling als je al een concreet idee hebt, zodat je gebruik kan maken van de
feedback en suggesties van de docent. Maar ook als je geen plan hebt kun je meedoen, de docent zal dan met jou in de eerste les een plan bedenken waarmee je meteen aan de slag kunt. Ervaring is in deze ondergeschikt aan motivatie, toewijding en ambitie.

Aanmelden & Data


aanmelden

DATA

zaterdag 12 december 2020
zaterdag 19 december 2020
zaterdag 09 januari 2021
zaterdag 16 januari 2021

LESTIJDEN

10:00 – 16:00 uur


PRIJS

EUR 749,-

(gespreid betalen mogelijk)


DUUR

4 weken

Voertaal

Nederlands/Engels


Slechts 8 plaatsen beschikbaar!


Red Hot Chili Peppers

Ademloos anderhalf uur lang gekeken naar VPRO Thema: Red Hot Chili Peppers 1987-1994 / A Dutch Connection. Filmmaker Bram van Splunteren legde in een meeslepend verslag zijn unieke band vast met de funkpunks. Die onstond toen hij ze een week lang tijdens een Europese tour op de huid zat met een camera- en een geluidsman. Zeven jaar bleef hij ze volgen: hij filmde in hotelkamers, oefenruimtes, op het podium, sprak ze in hun eigen huis en legde hun lol, hun bezieling, hun muzikaliteit en (destructieve) genialiteit vast. En dat overtuigde! “Aldus het Parool”

"De kracht van veel van mijn docu's wordt misschien wel voor 70% bepaald door mijn interviews."

Meer Cursussen

Locatie


Amsterdam Film School
Paasheuvelweg 5
1105 BE Amsterdam
Nederland

Contact