Nu ook in Eindhoven!

EERST VOLGENDE STARTMOMENT


vrijdag 13 november 2020 (10:30 - 16:00)vrijdag 29 januari 2021 (10:30 - 16:00)

INTRODUCTIE


De Opleiding Regie Documentaire leidt je op tot Documentairemaker. Deze uitgebreide praktijkgerichte opleiding bestaat uit verschillende modules van Storytelling tot Montage. In vogelvlucht doorlopen we onderstaande disciplines.

In de module Storytelling start je met het schrijven je eigen filmplan voor je documentaire film. Je begint met het ontwikkelen van ideeën en leert jouw gekozen idee om te zetten naar een synopsis. Nadat je je idee op papier hebt gezet ga je dit visueel ontwikkelen tijdens de module Cinematografie. Nu je hebt vastgesteld hoe je je documentaire in beeld wilt brengen verwerk je dit in de module Filmplan tot een definitieve versie van je filmplan. Je leert alles over de structuur van een filmplan, de positie van de maker, de cameravoering, de productie en de budgetteringen. Na afronding ben je optimaal voorbereid op het filmen van je documentaire trailer in de module Opname. Tijdens de laatste module Montage ga je aan de slag met het door jouw geschoten beeldmateriaal en monteert dit tot een trailer welke je kunt sturen naar productiebedrijven en omroepen ter promotie van je filmplan.

Je sluit de opleiding af met een eigen trailer van je documentaire die openbaar wordt gescreend in de bioscoop.

OVER HET PROGRAMMA


Je leert alle vaardigheden om een documentaire te kunnen regisseren en produceren. Vanaf het ontwikkelen van je filmplan tot het uiteindelijke draaien en monteren van je trailer voor je documentaire.

Tijdens de opleiding bouw je een groot netwerk op met gelijkgestemde gepassioneerde filmmakers. Je eindigt de opleiding met je eigen filmplan en trailer of korte documentaire.

Totale duur opleiding10 maanden
Totaal aantal lesuren per week5 lesuren
Zelfstudie4 tot 8 studie uren per week
Lesdag dagopleidingVrijdag: 10:30 - 16:00 uur
Lesdag avondopleidingMaandag en woensdagavond: 19:30 - 22:00 uur
Maximum aantal deelnemers12 studenten
ApparatuurInbegrepen
ZomervakantieJuli en augustus
FeestdagenAmsterdam Film School is gesloten tijdens nationaal erkende feestdagen
Particulier onderwijsGeen studiefinanciering mogelijk
NiveauZowel voor beginnende als meer ervaren makers
Vereiste hardware/softwarePC/Mac met Adobe Creative Cloud software
CertificaatBij succesvolle afronding opleiding

OVER DE MODULES


Storytelling 8 weken

Cinematografie 8 weken

Spelregie 12 weken

Opname 6 weken

Montage 6 weken

Tijdens de eerste module Storytelling schrijf je je eigen persoonlijke documentaire filmverhaal. Je begint met het uitwerken van ideeën en leert hoe je deze ideeën in de juiste structuur uitwerkt. Je onderzoekt waarom juist jij dit verhaal moet vertellen, tevens leer je de noodzaak van jou als maker te vertalen naar je filmplan. Je doet veel research op vorm en inhoud en je analyseert verschillende genres voor documentaire. Het uiteindelijke doel van deze fase is het schrijven van researchverslagen en het ontwikkelen van een synopsis. Je sluit de module af met een eerste opzet voor jouw filmplan.

Tijdens de module Cinematografie leer je jouw documentaireverhaal te vertalen naar beeld. Daarvoor is kennis van camera, lenzen, geluid en licht van belang. Het doel van deze fase is technische kennis opdoen voor het gebruik van de camera alsmede leren hoe je jouw documentaire visueel het beste kunt vormgeven. Welke stijl en smaak past bij je verhaal? Je leert door middel van hands-on oefeningen welke cameravoering jouw verhaal visueel het beste vertelt.

Interviewen

Interviewen is veel luisteren en keuzes maken; welke informatie is bruikbaar en wat laat je achterwege? En bovendien; hoe stel je een goede vraag? Je leert ‘doorvragen’ en sturing te geven alsmede opbouw te geven aan je verhaal.

Aan het einde de module breng je alle theorie en opgedane kennis in de praktijk; je past de camerakennis, interviewtechnieken en theorie toe op een test scène. Je bent vrij in wat voor vorm je het test item wenst te draaien. Het kan zijn dat je ervoor kiest om bijvoorbeeld een interview te draaien maar ook op locatie filmen behoort tot de mogelijkheden.

Aan het einde van deze module heb je een eigen scène gedraaid dat als voorbeeld dient voor de stijl van het documentaire verhaal dat je wilt produceren.

Tijdens de module Filmplan schrijf je een uitgewerkt filmplan voor je eigen documentaire. Je leert waarom het maken van een filmplan belangrijk is en je krijgt de vereiste kennis om dit zelf te doen. Elke week schrijf je een hoofdstuk van je filmplan waarop je direct feedback krijgt van ons team van professionals. In vogelvlucht behandelen we onderstaande onderwerpen:

Je start de cursus met een introductie van het begrip “filmplan”. Waarom schrijf je een filmplan en voor wie? Met een filmplan probeer je jouw documentaire te verkopen en te financieren. Je leert welke onderdelen er in een filmplan horen en maakt een start met het uitwerken van je opzet welke je hebt geschreven tijdens de module Storytelling.

Thema

Het thema is het abstractere verhaal dat zich achter het onderwerp van jouw documentaire verschuilt. Maar waarom is het thema zo belangrijk? En wat behoort er allemaal tot het thema? Nauw verbonden met de thematiek is de vraag hoe je film een groter (algemeen) belang kan dienen.

Karakters

Hoe beschrijf je de karakters in je film? Is biografische informatie van belang? Een karakter zal een ontwikkeling doormaken gedurende je film, je leert deze ontwikkeling van karakters op de juiste manier te schrijven. Hoe dicht kruip je op de huid van je karakters en hoe ver kun je daarin gaan?

Verhaalstructuren

Een verhaal betekent beweging en verandering van gebeurtenissen. Daarbij is het belangrijk te bedenken wat deze beweging in gang zet en in beweging houdt, wat stuwt je verhaal voort? Een verhaal is op een bepaalde manier opgebouwd, hier zijn verschillende modellen en vertelmanieren voor. Onderwerpen als het conflict model, cyclische vertellingen en statische situaties worden besproken.

Om een verhaal te verrijken zijn er verschillende elementen en verhaalstructuren die je kunt toepassen welke we uitvoerig bespreken tijdens de les. Bovendien ontstaan er gedurende het proces van het maken van je documentaire vaak nieuwe inzichten; je hoeft immers niet alles vast te leggen. Je moet echter wel bepalen welke elementen en verhaalstructuur je wenst toe te passen in jouw documentaire zodat je de mogelijkheden tijdig kunt herkennen. Hier zijn verschillende technieken voor die worden besproken; o.a. metaforen, symbolen en de ellips komen aan bod.

Visuele stijl en geluidsconcept

Tijdens de lessen visuele stijl en geluidsconcept gaan we in op de visuele vormgeving van je film. Kies je bijvoorbeeld voor handheld of statief? Welk kleurgebruik kies je? Daarnaast ga je nadenken over het geluid. Geluid werkt op een onbewust niveau maar is minstens zo belangrijk. Welke rol speelt geluid in je documentaire? Maak je gebruik van muziek?

Financiering

Je leert hoe het er in de praktijk aan toe gaat om een filmplan gefinancierd te krijgen. Je werkt met voorbeeldbegrotingen en je gaat in op dekkingsplannen. Je krijgt voorbeeldcontracten mee en je ervaart hoeveel verschillende posten er zijn om te begroten en wat de gemiddelde prijzen zijn voor bijvoorbeeld een cameraman en een producent. Maar ook geven we je inzicht in hoe contacten met omroepen worden gelegd. Daarnaast krijg je concreet advies en feedback op je filmplan op het gebied van financiën.

Logline

Het schrijven van een logline is moeilijk maar ook heel belangrijk. Aan de opdrachtgever (in de wereld van de documentairemaker vaak: de producent, de omroep, het mediafonds) moet je in één à twee zinnen uit kunnen leggen waar je film over gaat op zo’n manier dat hij/zij het ook voor zich kan zien. Het maken en bedenken van je logline is uiterst belangrijk voor het verkopen van je filmplan. Hoe schrijf je een logline en waar moet deze aan voldoen? Daarnaast leer je door een goede logline te schrijven tot de kern en de essentie van je filmplan te komen.

Aan het eind van deze cursus heb je jouw filmplan geschreven en ben je klaar voor de laatste fase; het filmen van jouw trailer in de module Opname!

De module Opname staat volledig in het teken van het produceren en draaien van jouw trailer. Alle kennis die je in de afgelopen maanden hebt opgedaan pas je nu toe op jouw opname. We starten met een pre-productie week waarin je de laatste puntjes op “i” zet voor jouw draaidagen. Samen met de docent kijk je naar de haalbaarheid van het draaien van jouw trailer. Hoe bereid je je voor op het filmen van een documentaire? We bespreken de bekendste valkuilen en de do’s & don’ts op de set.

Voordat je je trailer daadwerkelijk gaat draaien doorloop je een test draaidag waarin je de laatste aandachtspunten, verkregen van de docent, gaat toepassen op je verhaal. Zo ben je optimaal voorbereid op de uiteindelijke draaidagen.

Tijdens de lessen kijk je met je medestudenten naar jouw materiaal en het materiaal van de overige studenten. De docent geeft je tips welke algemeen toepasbaar zijn zodat je jouw trailer op het maximale niveau kunt brengen.

Elke regisseur dient tijdens het draaien over een cameraman en een geluidsman te beschikken. De verschillende rollen kunnen worden ingenomen door medestudenten. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf een crew samen te stellen in overleg met Amsterdam Film School. De regisseur focust zich op het regisseren van de trailer, de crew voert de overige taken uit. Tevens is het mogelijk dat je jouw trailer geheel op eigen kracht draait maar dit is afhankelijk van je stijl en vorm keuze.

Na afronding van de draaidagen vervolg je de opleiding tijdens de laatste module Montage waar je het gedraaide materiaal monteert tot een trailer voor jouw documentaire.

Tijdens de module Montage staat het monteren van jouw opname centraal. Gedurende de post-productie fase ga je onder leiding van onze professionals aan de slag met eigen beeldmateriaal wat je hebt gedraaid tijdens de voorgaande module Opname.

Centraal tijdens deze module staat het doorlopen van een goede montage workflow. Je leert de technische aspecten van montage te beheersen om vervolgens je project efficiënt in te delen zodat je flexibel al je creativiteit kunt toepassen in je project.

Nadat je hebt geleerd om efficiënt een algemene workflow toe te passen werk je de montage verder uit. Hoe bouw je gestructureerd een montage op? Je leert beeldmateriaal naar waarde te beoordelen middels het spotten van materiaal en het opzetten van rushes. Na het spotten en beoordelen van je rushes begin je met de volgende stap; het produceren van je eerste edit.

Het ritme van je montage is essentieel; door middel van tijdverruiming en verdikking leer je jouw verhaal beter te vertellen en maak je kennis met de kracht van montage.  Je leert spanningselementen en momenten van aandacht te creëren of te benadrukken. Hoe zorg je door middel van ritme dat de kijker geboeid blijft?

Je werkt toe naar een zogeheten ‘Picture Lock‘. Je loopt door je montage heen om te beoordelen of jouw verhaal op de juiste manier verteld is. Tijdens deze fase is het belangrijk om te kijken of je boodschap goed overkomt. Je beheerst het technische gedeelte, maar komt jouw verhaal dramatisch gezien tot zijn recht?

Na de ‘Picture Lock‘ ligt de focus op de nabewerking; er wordt veel aandacht besteed aan geluidsnabewerking, kleurcorrectie en grafische elementen. Tevens komt het werken in een professionele omgeving en samenwerking met externe partijen aan bod.

De audio klopt, de grafische elementen en kleurcorrectie zijn toegepast; nu is het tijd voor je slotmontage!  Dit is het laatste onderdeel van de montage waarin alles samenkomt. De docent beoordeelt je laatste edit en geeft indien nodig de laatste tips om je trailer tot in de puntjes af te ronden.

KOSTEN


Het curriculum van Amsterdam Film School is modulair opgebouwd. Dit betekent dat je kunt kiezen voor één module indien je wenst te specialiseren of een combinatie van meerdere of alle modules indien je een volledige opleiding tot documentairemaker wenst te volgen.

Iedere opleiding van Amsterdam Film School wordt maandelijks in rekening gebracht gedurende de looptijd van de gekozen opleiding. Hieronder vind je de prijzen per maand. Je kunt er ook voor kiezen om de onderwijssom 100% vooruit te betalen met een betalingskorting van 3%.

Daarnaast heb je de optie om je opleiding in termijnen te betalen. Dat kan in 10 maandelijkse termijnen van EUR 590,-. Hiervoor rekenen wij een éénmalige administratieve vergoeding van EUR 75.

PRIJS PER MAAND OBV 10 TERMIJNENTOTAALPRIJS OPLEIDING
ONDERWIJSTARIEFEUR 590EUR 5900

Bij Amsterdam Film School kun je betalen per bankoverschrijving of per credit card.

Amsterdam Film School brengt de onderwijssom bij deelbetaling maandelijks in rekening op de derde dag van iedere maand. Iedere factuur heeft een betalingstermijn van 21 dagen na factuurdatum. De factuur voor de eerste maand van de opleiding wordt opgemaakt na inschrijving. Na betaling van deze factuur is je inschrijving definitief. Opvolgende facturen worden maandelijks opgemaakt vanaf de startmaand van je opleiding.

Amsterdam Film School is een particuliere school en er is geen studiefinanciering mogelijk. Als omschreven bij betaalwijze kun je de onderwijssom maandelijks in delen betalen. Zo hoef je niet in één keer de volledige cursussom over te maken en kun je de kosten over meerdere maanden spreiden.

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Amsterdam

Paasheuvelweg 5 , 1105 BE Amsterdam, Nederland

Eindhoven

De Lismortel 23, 5612 AR Eindhoven, Nederland

VERVOLG


Na de Opleiding Regie Documentaire kun je direct in het werkveld aan de slag. Je hebt ook de mogelijkheid om de uitgebreide Montage Opleiding te volgen of één van onze Masterclasses.

ONS VOLLEDIGE CURRICULUM


De Opleiding Regie Documentaire maakt onderdeel uit van ons uitgebreide curriculum. Hieronder kun je de samenstelling van ons curriculum vinden alsook onze andere opleidingen.

Storytelling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Filmplan

Meer info

Opname

Meer info

Montage

Meer info

Storytelling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Regievisie

Meer info

Opname

Meer info

Montage

Meer info

Regisseur

Meer info

Basis van Acteren

Meer info

Acteren en Transformeren

Meer info

Technisch Acteren

Meer info

Acteren voor Film

Meer info

Acteur

Meer info

Basis van Monteren

Meer info

Dramatisch Monteren

Meer info

VFX en Color Grading

Meer info

Post-Productie

Meer info

Editor

Meer info