INTRODUCTIE


Wat zijn de elementen van een goed verhaal en wat maakt een filmverhaal overtuigend? En hoe begin je aan het schrijven van een scenario en waar haal je inspiratie vandaan? Heb jij deze vragen en wil je snel en efficient een eigen scenario voor film of televisie schrijven? Start dan met onze uitgebreide Module Storytelling en ga praktijkgericht aan de slag met onze professionals.

De Module Storytelling maakt deel uit van onze uitgebreide modulaire Opleiding Regie Fictie. Wil je je scenario verder uitwerken en verfilmen? Stroom dan in bij de opvolgende Module Cinematografie waarin je een cinematografische visie leert te ontwikkelen.

Centraal tijdens deze module staat ‘de noodzaak’; als maker moet je kunnen beargumenteren waarom jouw verhaal verteld moet worden. Je leert je ideeën te ontwikkelen op basis van verschillende verhaalstructuren. Je definieert de hoofdpersonen en onderzoekt de protagonist, antagonist en archetypes.

Zodra jouw idee concreet is verleg je je focus naar de synopsis. Je leert hoe je de juiste vorm en inhoud van een synopsis schrijft. Vervolgens werk je naar  een scenario toe op basis van jouw synopsis.

Je rondt de Module Storytelling af met een eerste versie van je eigen geschreven scenario voor een korte film welke de basis vormt voor de rest van de uitgebreide Opleiding Regie Fictie.

Deze module is ontwikkeld voor nieuwkomers en filmmakers die hulp kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van een eigen scenario.

Het programma van de module Storytelling wordt gegeven in de avond of overdag in voltijd of deeltijd. Het totale programma neemt 9 weken in beslag. Je kunt kiezen voor ons avondprogramma op maandag en woensdag van 19:00 – 22:00 uur of het dagprogramma op maandag van 10:00 – 16:00 uur.

PROGRAMMA & STARTDATA


Je begint de module met het ontwikkelen en schrijven van ideeën. We reiken je een vier fase stappenplan aan waarmee je je ideeën kunt ontwikkelen en uitschrijven. Je zoekt naar een idee waar je enthousiast over bent en werkt dit uit. Je kiest uiteindelijk het verhaal waar jij als schrijver of filmmaker echt achter kunt staan en waarvan je de noodzaak voelt dit te vertellen.

De volgende stap is het aanbrengen van een structuur in je verhaal. Een structuur wordt veel gebruikt als middel om de kijker door je verhaal te sturen. Je behandelt verschillende structuren waaronder de klassieke drie akte structuur. Wat zijn de regels van de wereld? Hoe bouw je de drie akte structuur op? Wat is een inciting incident? Wat zijn de pinch points? Al deze belangrijke vragen komen aan bod.

Het doel van het aanreiken van verschillende structuren is dat je opzoek kunt gaan naar een structuur die matcht met jouw filmverhaal en waar je je als schrijver in kunt vinden.

Na het behandelen van structuren ga je uitgebreid in op de noodzaak van jou als maker of schrijver. Waarom moet juist jij dit verhaal schrijven of deze film maken? Waar gaat het verhaal echt over? Wat is de kern van jouw verhaal? Wat is de persoonlijke verbintenis?

Dit is een onderzoek waar je constant aan blijft werken gedurende de opleiding. De persoonlijke verbintenis met het verhaal is jouw drijfveer en brengt je telkens terug naar het feit waarom juist jij deze film moet gaan maken of dit verhaal moet gaan schrijven.

Vervolgens ga je in op de karakters. Je behandelt de concepten van ‘true character’, ‘wie weet wat, wanneer?’ (mystery, suspense en surprise) en ‘willing suspension of disbelief’. En uiteraard: ‘show don’t tell’, wat is subtekst en hoe pas je dit toe? Waar ligt het conflict? Wat is het dilemma van je karakter? Wat weten de personages wat de kijker nog niet weet? Wat wil je dat de kijker al weet? Weten je personages meer dan het publiek?

Je leert om je karakters doelen en strategieën te geven. Je karakter wil iets maar hoe gaat hij dat bereiken? Hoe schakel je in de strategieën? Vanuit welk karakter leeft de kijker mee en waarom? Al deze vragen worden beantwoord in dit programma onderdeel.

In het laatste onderdeel van het programma gaan we in op dialoog. Wat is een goede dialoog en waarom? Hoe schrijf je een dialoog en waar let je op? Hoe kun je dialoog gebruiken om je verhaal te vertellen? Wat zijn de valkuilen van een dialoog? Hoe kun je ervoor zorgen dat je dialoog gelaagdheid krijgt en waar zit de subtekst in je dialoog? Al deze vraagstukken komen aan bod.

Je sluit je de opleiding af met een eigen scenario voor een korte fictie film. Dit scenario wordt beoordeeld door zowel een externe professional als de docent Storytelling.

KOSTEN


Het curriculum van de Amsterdam Film School is modulair opgebouwd. Dit betekent dat je kunt kiezen voor één module indien je wenst te specialiseren of een combinatie van meerdere of alle modules indien je een volledige opleiding tot regisseur wenst te volgen.

Als omschreven bij betaalwijze kun je de onderwijssom maandelijks in delen betalen. Zo hoef je niet in één keer de volledige cursussom over te maken en kun je de kosten over meerdere maanden spreiden.

Iedere opleiding van Amsterdam Film School wordt maandelijks in rekening gebracht gedurende de looptijd van de gekozen opleiding. Hieronder kun je lezen hoe dat werkt en hoe je het meest gunstige tarief kunt kiezen voor jouw opleiding. Je kunt er ook voor kiezen om de onderwijssom 100% vooruit te betalen met een betalingskorting van 3%.

Onze tarieven zijn onderverdeeld in drie groepen. We hanteren onze standaard prijs voor inschrijving voor één module. Indien je meerdere modules (of de gehele opleiding) volgt bij Amsterdam Film School kom je in aanmerking voor een gunstiger tarief. In onderstaande tabel staan de tarieven vermeld per groep. Voor het verwerken van je inschrijving hanteert Amsterdam Film School een éénmalige administratieve vergoeding van EUR 75.

ONDERWIJSTARIEFTOTAALPRIJS MODULE
een moduleEUR 1.595
meerdere modulesEUR 1.549
alle modulesEUR 1.475

Bij Amsterdam Film School kun je betalen per bankoverschrijving of per credit card.

Amsterdam Film School brengt de onderwijssom maandelijks in rekening op de derde dag van iedere maand. Iedere factuur heeft een betalingstermijn van 21 dagen na factuurdatum. De factuur voor de eerste maand van de opleiding wordt opgemaakt na inschrijving. Na betaling van deze factuur is je inschrijving definitief. Opvolgende facturen worden maandelijks opgemaakt vanaf de startmaand van je opleiding.

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Amsterdam

Paasheuvelweg 5, 1105 BE Amsterdam, Nederland

Eindhoven

De Lismortel 23, 5612 AR Eindhoven, Nederland

VERVOLG


Na de Module Storytelling zet je de volgende stap tijdens de Module Cinematografie waarin alle technische aspecten van het filmen centraal zullen staan.

ONS VOLLEDIGE CURRICULUM


De Module Storytelling maakt onderdeel uit van ons uitgebreide curriculum. Hieronder kun je de samenstelling van ons curriculum vinden alsook onze andere opleidingen.

Storytelling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Productie

Meer info

Montage

Meer info

Regisseur

Meer info

Concept-ontwikkeling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Opname

Meer info

Montage

Meer info

Documentairemaker

Meer info

Vooropleiding

Meer info

Auditie

Meer info

Acteur

Meer info

Basis van Monteren

Meer info

Dramatisch Monteren

Meer info

VFX en Color Grading

Meer info

Post-Productie

Meer info

Editor

Meer info