INTRODUCTIE
De deeltijdopleiding Regie Fictie begint met de module Storytelling, en dat is echt het startpunt voor alles.
Als je een film wilt maken die mensen raakt, moet je eerst een goed verhaal hebben. Daarom duiken we in de eerste negen weken van deze module helemaal in het schrijven van een pakkend script voor een korte fictiefilm.
Die module Storytelling is een belangrijk onderdeel van onze uitgebreide modulaire Opleiding Regie Fictie. Hier leer je niet alleen hoe je een goed verhaal vertelt, maar ook hoe je het omzet naar beelden op het scherm. Het is eigenlijk de basis waarop je verder bouwt in je opleiding tot regisseur van fictiefilms.
Met deze stevige start leg je echt een goede basis voor je verdere ontwikkeling in de filmwereld.
In deze module draait alles om ‘de noodzaak’ – als filmmaker moet je kunnen uitleggen waarom jouw verhaal verteld moet worden. Je leert je ideeën te ontwikkelen aan de hand van verschillende verhaalstructuren en personages te definiëren, zoals de held, de slechterik en andere archetypen.
Zodra je idee concreet is, richt je je op het maken van een synopsis. Hier leer je hoe je de juiste vorm en inhoud van een synopsis kunt creëren. Daarna werk je toe naar een volledig scenario gebaseerd op jouw synopsis.
Aan het einde van de module Storytelling presenteer je een eerste versie van je zelfgeschreven scenario voor een korte film. Dit vormt de basis voor de rest van de uitgebreide opleiding Regie Fictie.
Deze module is ontworpen voor nieuwkomers en filmmakers die hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van hun eigen scenario.
Het volledige programma duurt 9 weken. Je kunt kiezen voor lessen overdag van 09:00 – 16:00 uur (zaterdag van 09:30 – 16:30 uur) of in de namiddag en avond van 15:00 – 21:30 uur.
PROGRAMMA
We gaan heel praktisch aan de slag om te laten zien hoe het eraan toegaat op een filmset en wat er van jou als regisseur wordt verwacht. Daarna zoeken we via inspiratie-oefeningen naar de verhalen die jij graag wilt vertellen.
Filmen is emotie
Film is vooral geschikt om emotie over te brengen. Daarom is het belangrijk dat jouw toekomstige film die emotie echt laat voelen. In de lessen leer je hoe emotie en informatie in film werken en hoe je daar als maker invloed op kunt uitoefenen.
Als je je verhaal ziet als een hoofdpersoon die steeds ingewikkeldere hindernissen moet overwinnen, ontstaat er vanzelf een structuur. We bespreken uitgebreid de klassieke drie-akte-structuur en kijken naar dingen zoals ‘inciting incidents’, ‘het motorisch moment’ (plotpoint 1) en het ‘point of no return’ (plotpoint 2). Samen onderzoeken we hoe deze structuurelementen je kunnen helpen om je filmidee nog verder aan te scherpen.
Personages
We gaan ook dieper in op je personages: wat willen ze bereiken en wat hebben ze echt nodig? We bedenken mogelijke doelen en obstakels om het je hoofdpersoon zo moeilijk mogelijk te maken.
Film komt voort uit een lange traditie van verhalen vertellen. We bespreken de geschiedenis van film en hoe die invloed heeft op hoe mensen beelden interpreteren. We hebben het over de gulden snede, wat kadrering ons vertelt, en de betekenis van het Kuleshov-effect. Daarna ga je aan de slag met het visualiseren van een idee.
Scenario schrijven
Je leert de regels voor het opmaken van een conventioneel scenario en waarom die regels bestaan.
Openingsscènes
Je kunt maar één keer een goede eerste indruk maken, en dat is precies wat jouw openingsscène moet doen.
Mensen zeggen meestal niet precies wat ze bedoelen. Hoe ga je hiermee om in je script? Hoe schrijf je goede dialogen die de kijker iets vertellen over je hoofdpersonage zonder directe informatie te geven? Hoe laat je de kijker weten wat je personages eigenlijk bedoelen? Je speelt elkaars dialogen uit, zodat je meteen ziet hoe geschreven woorden overkomen.
Verhaal vs Vertelling
Je leert het verschil tussen het verhaal (het plot) en wat de regisseur eigenlijk wil vertellen (de premisse). Je onderzoekt wat jij precies wilt zeggen met jouw verhaal en hoe je dit aan de kijker kunt overbrengen.
Je past alles wat je hebt geleerd toe in de analyse van een film en vervolgens analyseer je je eigen script en dat van je klasgenoten.
Regievisie
Als regisseur heb je vaak een heel specifiek beeld van hoe de film eruit moet zien. Met je regievisie leer je dat beeld te verwoorden.
Aanscherpen scripts
Aan het eind van deze module bekijken we jouw script nog eens kritisch. Hoe kun je jouw verhaal nog beter maken?
Tot slot
Aan het einde van deze module heb je een compleet, visueel filmscript en een regievisie geschreven. Met deze documenten ben je klaar voor de volgende module.
KOSTEN
Zoals bij de betaalwijze staat beschreven, kun je het lesgeld maandelijks in delen betalen. Zo hoef je niet in één keer het volledige bedrag te betalen en kun je de kosten over meerdere maanden spreiden.
Bij de Amsterdam Film School betaal je via automatische incasso. Je kunt het lesgeld in maandelijkse termijnen betalen. Als je het hele bedrag in één keer vooruit betaalt, krijg je 3% korting op het totale bedrag.
Na inschrijving sturen we je de factuur een maand voor de start van je opleiding.
PRIJS PER MAAND OBV 10 TERMIJNEN | TOTAALPRIJS OPLEIDING | ||
ONDERWIJSTARIEF | EUR 590 | EUR 5900 |
Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.
EERST VOLGENDE STARTMOMENT
Startdatum en lesrooster
Startmoment
ONS VOLLEDIGE CURRICULUM
De Module Gevorderde Montage is een onderdeel van ons uitgebreide curriculum. Hieronder vind je de opbouw van ons curriculum en onze andere opleidingen.
VERVOLG
Na de Module Storytelling zet je de volgende stap tijdens de Module Cinematografie waarin alle technische aspecten van het filmen centraal zullen staan.