OVER DEZE CURSUS


In deze Cursus gidst Vincent van Warmerdam je door het creatieve proces van componeren voor film. Op basis van het script of de beelden zullen de eerste ideeën ontstaan. Welke keuzes zijn er te maken in stijl en instrumentatie, waar ligt de ruimte voor muziek, hoe zorg je voor eenheid en hoe begin je? Aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden en persoonlijke inspiraties vertelt Vincent over het componeren voor film. Er is ruimte voor 15 deelnemers per Masterclass waardoor er ruimte is voor veel persoonlijke aandacht van Vincent.

Let op!
Deze cursus bestaat uit drie delen, ‘Verschijningsvormen’, ‘Het verhaal biedt mogelijkheden’ en De muziekale praktijk’. Deze vinden plaats op drie maandagen avonden. Het is mogelijk om de delen los te boeken als masterclass, maar er wordt sterk aangeraden ze alle drie te volgen. Vandaar dat deze als package deal worden aangeboden.

DEEL 1: Verschijningsvormen (maandag 28 januari)


Voordat de echte problemen zich voordoen is het toegestaan ons te verlustigen aan de magische voorbeelden. Om filmmuziek te kunnen maken helpt het om films te begrijpen, en ook door specifiek te kijken hoe de muziek daaraan bijdraagt. Zijn er wetten en principes? Wat zijn de valkuilen? Is mineur altijd droevig? Surfend door de geschiedenis van de cinema krijgen we een beeld van muziek als leverancier van supsense, subtekst en sfeer. Welk geluid hoort bij welke genre en hoe wordt er gebruik gemaakt van de clichés? Hoe origineel moet je zijn?

DEEL 2: Het verhaal biedt mogelijkheden (maandag 18 februari )


De tweede aflevering van de cursus staat in het teken van de toepassing van het werk in samenwerking met de regisseur en de andere departementen. Steeds aan de hand van klassieke en minder bekende of zelfs slechte voorbeelden vertelt Vincent van Warmerdam over de wisselwerking tussen regie, montage, geluids-nabewerking en muziek.

Er wordt gesproken over de functie in de dramaturgie. Welk verhaal wordt er vertelt en hoe draagt de muziek daaraan bij? Wie bepaald de cues? Wat is de opvatting van de regisseur en in hoeverre is die bepalend..

DEEL 3: De muzikale praktijk (maandag 4 maart)


Aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen werk gaat Vincent van Warmerdam in op het laatste en allesbepalende deel van het proces van filmmuziek maken. Instrumentatie, orkestratie, geluidsopnamen, techniek van synchronisatie, administratie van versies, geluidslagen en de omgang met musici. In deze dynamische fase worden, vaak onder tijdsdruk, belangrijke keuzes gemaakt. Hoe je je optimaal kan voorbereiden zonder een intuïtieve en improviserende kwaliteit kwijt te raken.

Aanmelden & Data


inschrijven

DEEL 1:

28 januari

19:30 tot 22:00 uur

DEEL 2:

18 februari

19:30 tot 22:00 uur

DEEL 3:

4 maart

19:30 tot 22:00 uur


Slechts een aantal plaatsen beschikbaar!


Voor wie:

Deze avonden zijn bedoeld voor meer ervaren deelnemers maar wil je als beginnend maker graag participeren en inspiratie opdoen ben je uiteraard ook van harte welkom. Ben je componist, regisseur, editor, geluidsnabewerker of producent en werk je op semi-/professioneel niveau? Dan is deze cursus voor jou uitermate geschikt! 


Unieke driedelige cursus! Door een selecte groep  is er ruimte voor persoonlijke aandacht en diepgang van de theorie.

Wie de Van Warmerdam-films een beetje kent, weet dat zijn films zijn doordrongen met hilarische dialogen, spitsvondige anekdotes en gortdroge humor.

Meer Cursussen

Locatie


Amsterdam Film School
Panamalaan 5G
1019 AS Amsterdam
Nederland

Contact