Allround Fotograaf

OPLEIDINGEN VAN DE NEDERLANDSE FOTOVAKSCHOOL


INTRODUCTIE


De Nederlandse Fotovakschool is, net als de Amsterdam Film School, een faculteit van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie met erkende en geaccrediteerde fotografieopleidingen. Simpel gezegd, de Nederlandse Fotovakschool biedt deeltijd- en voltijdopleidingen fotografie met studiefinanciering, ov-jaarkaart én erkend diploma. Bovendien is doorstromen makkelijk: van de basisopleiding, naar mbo-fotografie tot hbo-fotografie.

OVER DE OPLEIDINGEN


Ben jij gefascineerd door fotografie, maar twijfel je over een beroepsopleiding? Zet dan je eerste stap in de richting van professioneel fotograaf met de Basisopleiding Fotografie. Daar leer je alle basistechnieken van digitale fotografie. Na de Basisopleiding Fotografie weet jij precies of een carrière als fotograaf bij jou past!

Klik hier voor meer informatie.

Studeren combineren met je gezin, je baan of met een andere studie? Met de deeltijd Vakopleiding Fotografie kan dat. Je wordt opgeleid tot professioneel fotograaf zonder je dagelijkse bezigheden op te moeten geven. Tijdens de Vakopleiding Fotografie maak je kennis met alle facetten van digitale fotografie: het vertalen van een idee naar een creatieve fotografische oplossing, werken met alle soorten apparatuur in studio’s en digitale werkplaatsen en het ontwikkelen van je eigen stijl. Net als in de praktijk kenmerkt de Vakopleiding Fotografie zich door variatie in inhoud en werkvormen.

Klik hier voor meer informatie.

Ben je meer een creatieve doener dan een denker en bezit je een portie doorzettingsvermogen? Dan zit je goed bij de opleiding mbo niveau 4 Fotografie. Wij zijn namelijk van mening dat je de meeste fototechnieken en theorie leert door het gewoon te doen.

Klik hier voor meer informatie.

De erkende bacheloropleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie leidt je op tot professional in fotografie. De creatieve opleiding gaat diep in op technische en creatieve fotografische kennis en vraagt het uiterste van je om zo tot de top te kunnen behoren. Jij kunt zorgen dat jouw foto’s impact hebben: omdat ze actueel zijn, een prachtige compositie hebben of een duidelijk verhaal vertellen.

Klik hier voor meer informatie.

Beeldcommunicatie en fotografie krijgen een steeds belangrijkere rol in deze wereld vol snelheid. Eén beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. De korte hbo-minor Fotografie wordt dan ook door veel studenten ervaren als een interessante aanvulling op hun studie.

Klik hier voor meer informatie.

LOCATIE


Paasheuvelweg 5, 1105 BE Amsterdam, Nederland


Allround Filmmaker

OPLEIDINGEN VAN DE DUTCH FILMERS ACADEMY


INTRODUCTIE


De Dutch Filmers Academy is, net als de Amsterdam Film School, een faculteit van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. De Dutch Filmers Academy leidt studenten op tot ondernemende allround filmprofessionals. Wij bieden erkende mbo- en hbo-opleidingen waarbinnen ondernemerschap de leidraad is in het curriculum. De Dutch Filmers Academy biedt onderwijs op de domeinen: techniek, ondernemen, cultuur en maatschappij en ontwerp en onderzoek.

OVER DE OPLEIDINGEN


De opleiding Audiovisuele Vormgeving (geregistreerd onder de naam Mediavormgever) leidt je op tot professioneel allround filmer/beeldmaker. De studie focust zich op concept- en creatieve ontwikkeling, ontwerpen, realiseren, organiseren en uitvoeren. Het doel is om je zo breed mogelijk op te leiden tot specialist van alle voorkomende (korte) films, zoals bijvoorbeeld bedrijfsfilms, animaties, reclamefilms, televisiefilms, music video’s, trailers.

In Nederland is er geen studie die zo breed opleidt als deze. Dat geeft je veel mogelijkheden voor de toekomst; de vraag naar talentvolle allround filmmakers is groot en groeiende.

Klik hier voor meer informatie.

Bewegend beeld is het communicatiemiddel bij uitstek. Voor ieder verhaal, op ieder platform, in iedere context. Naast films en series voor het grote publiek ontwikkelen opdrachtfilm en nieuwe online media zich razendsnel. Het gevolg is een groeiende vraag naar jong talent, allround filmers met een eigen visie op het medium.

De opleidingsvariant Film en Audiovisuele Media speelt in op de groeiende vraag van opdrachtgevers.

Iets voor jou? Film en Audiovisuele Media geeft je ruimte om te ontplooien tot een creatieve ondernemende allround filmer die werkt vanuit eigen visie en onderscheidend vermogen.

Klik hier voor meer informatie.

Met de hbo-minor Film leer je binnen vijf maanden de basis van filmmaken: de techniek van de camera (locatie én studio) en montage m.b.v. Adobe Premiere Pro. Daarnaast krijg je specifieke modules zoals filmgeschiedenis, scenario en interviewtechniek. We bieden kleinschalig onderwijs in een inspirerende, creatieve omgeving voorzien van alle technische faciliteiten. Je wordt begeleid door bevlogen docenten, zzp-ers die met twee benen in de filmpraktijk staan. De minor Film is een waardevolle aanvulling op je huidige hbo- of academische opleiding.

Klik hier voor meer informatie.

LOCATIE


Paasheuvelweg 5, 1105 BE Amsterdam, Nederland


Auditie Camera Acteren

De toelating voor de Opleiding Camera Acteren vindt plaats op basis van twee auditierondes:

Eerste ronde
In de eerste ronde komt je persoonlijke motivatie aan bod en draag je een opgelegde monoloog (wordt toegestuurd door de Amsterdam Film School) voor die je richting de camera speelt. Deze bestaat uit een zelfgemaakte tape van een monoloog.

Bij een positieve beoordeling stroom je door naar de tweede ronde.

Tweede ronde
In de tweede auditieronde word je uitgenodigd voor een toelatingsgesprek en controleren we alle formaliteiten die bij je inschrijving van toepassing zijn. Ook kunnen we hier vragen om nog een persoonlijke monoloog (eigen keuze) voor te bereiden om op locatie te spelen.

Nadat alles is doorlopen ben je officieel geselecteerd voor de Opleiding Camera Acteren van de Amsterdam Film School.

Wil je deelnemen aan de auditierondes? Schrijf je in voor de opleiding via onderstaande knop en je daarna ontvang je een mail voor de eerste ronde!

Deelnemen aan auditieIets vragen?

Summer School

EERST VOLGENDE STARTMOMENT


Data Zomervakantie 2024:
8 juli t/m 25 augustus

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment


INTRODUCTIE


Wil je deze zomer een week lang creatief bezig zijn met film en vooral zelf aan de slag gaan en ook nog eens Amsterdam ontdekken?
Dan is onze Summer School echt iets voor jou!

We hebben een uitgebreid programma voor je samengesteld waarin je kennis maakt met de verschillende disciplines van film maken (fictie en documentaire) alsmede acteren en monteren. Zo krijg je van alles wat mee en draai je je eigen film.

Samen met je medestudenten ga je erop uit en maak je een reportage van Amsterdam met professionele camera’s. Daarnaast film je een scène waarin je ofwel acteert, het camerawerk verzorgt of waarin je de regie in handen hebt. Elke ochtend en middag ben je bezig met film in de breedste zin van het woord.

We eindigen de week met een screening van jouw eindfilm in onze eigen bioscoop. De vertoning is uiteraard ook voor familie en vrienden en je ontvangt een certificaat van deelname.

We hebben ook een Engelstalige versie van ons zomer programma. Klik hier voor meer informatie.

Het doel van de Summer School is om een week lang het filmvak te proeven en een eigen film te maken samen met je medestudenten. Of je nu van camera, acteren, regisseren of monteren houdt, alles komt aan bod!

Voor elke filmliefhebber vanaf 15 jaar.

Je hebt een week lang van maandag tot en met vrijdag iedere dag les van 9:00 tot 15:00 uur. Ook kun je gebruik maken van de camera’s en lokalen, van de zon genieten voor de deur of lekker Amsterdam in!

PROGRAMMA


Op de eerste dag van onze Summer School begin je met een kennismaking met de groep en de docent. Na de introductie ga je gelijk aan de slag. Je leert alle mogelijkheden van de camera kennen en je draait je eerste shots. We behandelen welke shots je allemaal kunt maken en daarnaast ook wat het doel is van zo’n shot. Door het zelf gelijk te doen leer je hoe je kunt filmen op deze eerste dag.

Nu je kennis hebt gemaakt met de groep en de camera’s maken we groepjes en schrijf je een plan voor een kort interview. Je interviewt je medestudent en maakt gebruik van de camera’s en de verschillende shots waar je alles over hebt geleerd tijdens het eerste gedeelte van de dag.

Zonder acteurs en actrices is het heel lastig om een film te maken en daarom leer je op de tweede dag alles over acteren zodat je misschien straks wel in één van de films kunt spelen. Met verschillende speloefeningen en handige feitjes en tips maak je kennis met het vak acteren.

Nadat je in de ochtend alles hebt geleerd over acteren ga je je kennis gebruiken in een scène. Mocht je het minder leuk vinden om te acteren niet getreurd: de scènes moeten natuurlijk ook geregisseerd en gefilmd worden en daar is wellicht voor jou een belangrijke rol weggelegd.

Tijdens de derde dag ga je een reportage maken van Amsterdam. In de ochtend begin je op school met het schrijven van een plan. Wat ga je filmen? Wie ga je filmen en waarom? Welke shots heb je nodig? Ga je alles op een statief draaien of uit de hand? Als je je plan af hebt lunch je eerst op school waarna je in groepjes op school blijft of de stad in gaat.

Je hebt de hele middag om jouw eigen reportage te maken en zoveel mogelijk beelden te schieten. Als je klaar bent kom je terug naar school en zorg je ervoor dat al jouw beelden veilig op de computer staan.

Tijdens de eerste drie dagen ben je vooral heel veel bezig geweest met het filmen van verschillende situaties. Je hebt een interview afgenomen, een scène gefilmd en je reportage van Amsterdam gedraaid. Nu is het tijd om eens te kijken hoe al deze beelden er eigenlijk uit zien. Wat kun je er allemaal mee en hoe werkt montage nu eigenlijk? Heb je alle momenten wel lang genoeg opgenomen en had je misschien iets meer moeten filmen of zijn de shots te lang? Tijdens deze vierde dag leer je alles over monteren en maak je een eerste edit!

De vijfde en tevens laatste dag kies je samen met de groep welk onderdeel je het leukste vond en waar je nog meer van zou willen leren. Zo kun je in de ochtend nog een scène opnemen, of doorgaan met monteren of nog Amsterdam ingaan om te filmen. Maar na de lunchpauze rond je het af en maak je samen met je medestudenten je eindfilm voor de certificaat uitreiking om 15:00 uur.

Tijdens de certificaat uitreiking en screening van de eindfilms zijn familie en vrienden van harte welkom om te komen kijken naar je eindresultaat!

KOSTEN


Het programma van Amsterdam Film Summer School is inclusief:

Vijf (5) dagen les en coaching van enthousiaste docenten uit het filmvak

Beschikking over professionele apparatuur, van camera tot montage

Een certificaat uitreiking en feestelijke afsluiting met familie en vrienden

Niet inbegrepen: Wil je het maximale halen uit de Summer School en ook in Amsterdam overnachten voor het ultieme vakantiegevoel? Je kunt overnachten in het nabij gelegen A&O Hostel. Dit gebouw ligt om de hoek bij Amsterdam Film School in Amsterdam Zuid-oost. Hier kun je tijdens de vrije uren een drankje drinken, fietsen huren of naar de bioscoop gaan met medestudenten.

Het zomerprogramma wordt vooraf in rekening gebracht. Hieronder vind je de prijzen van de Summer School.

ONDERWIJSTARIEFPRIJS GEHELE PROGRAMMA
Summer SchoolEUR 595

Bij Amsterdam Film School kun je betalen per incasso of bankoverschrijving. Je kunt de onderwijssom in maandelijkse termijnen betalen.

Na inschrijving sturen we je de factuur een maand vòòr de startmaand van jouw opleiding.

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Amsterdam

Paasheuvelweg 5, 1105 BE Amsterdam, Nederland

Eindhoven

De Lismortel 23, 5612 AR Eindhoven

VERVOLG


Na de Summerschool kun je de Vooropleiding Filmmaken volgen. Of kiezen uit de hoofdopleidingen voor de  Opleiding Regie Fictie of Documentaire. Je hebt ook de mogelijkheid om de uitgebreide Montage Opleiding te volgen of één van onze Masterclasses.


Camera Acteren Jaar 2

Volg eerst de Vooropleiding Camera Acteren en indien je wordt aangenomen op de Hoofdopleiding krijg je de Vooropleiding cadeau!

EERST VOLGENDE STARTMOMENT


INTRODUCTIE


Het tweede jaar van de Opleiding Camera Acteren gaat het hoofdzakelijk over de verdieping van de acteur, het onderzoek, het gebruik van je fysiek en stem gekoppeld aan personages. Tevens ga je veel setervaring opdoen zodat je klaargestoomd bent voor het werkveld. De eigenschappen die deze verdieping bepalen zijn: Fysiek, spel-intelligentie, verbeeldingskracht, emotie, technisch camera- acteren, gevoeligheid en empathie. Het is een verdieping van alles wat in het eerste jaar geïntroduceerd is.

Je gaat in op het transformeren naar extremere personages. Hoe bereid je je als acteur voor op een extreem personage? Hoe transformeer je geloofwaardig in fysiek en in stem? Dit alles heeft te maken met spel-intelligentie en dit is iets wat je veelvuldig gaat trainen.

Daarnaast leer je de essentie van goed samenspel met je tegenspelers. Samenspel gaat om echt kunnen luisteren en reageren. Hoe verhoud je je op de set tot je tegenspeler en hoe kun je elkaar uitdagen, je aan elkaar optrekken en het beste uit elkaar halen in het spelen van scènes? Ook ga je verschillende groeps-scènes spelen waarbij je meer leert over groepsdynamiek en focus.

Ook op het gebied van scriptanalyse wordt je verder uitgedaagd. Zo krijg je niet alleen scène-analyse, maar leer je ook over t de dramatische bogen van de hele vertelling en hoe je je daarin als acteur kunt bewegen. Nu je de basiskennis van cameravoering onder de knie hebt, kun je de camera leren gebruiken om je spel te versterken en word je bewustzijn over alle aspecten van film vergroot; camera, montage, licht en art.

Na afronding van de vervolgopleiding weet je waar je kracht ligt en tevens welke rollen het best bij jou passen en ben je klaar voor de filmindustrie!

Let op, auditie is vereist.

Het doel van Camera Acteren Jaar 2 is om je klaar te stomen voor het werkveld. Je leert vooral je krachten als acteur te herkennen en deze toe te passen in je spel. Daarnaast ga je dieper in op de verschillende speltechnieken en mogelijkheden van fysiek acteren. Je schrijft een carrièreplan en je meldt je aan bij castingbureau’s.

De Vervolgopleiding Camera Acteren is geschikt voor semiprofessionele acteurs die willen professionaliseren of acteurs die onze Opleiding Camera Acteren succesvol hebben afgerond. Let op, indien je de Opleiding Camera Acteren niet hebt gevolgd zijn er toelatingseisen van toepassing (zie volgende tab).

De toelating voor de Opleiding Camera Acteren vindt plaats op basis van twee auditierondes:

Eerste ronde
In de eerste ronde komt je persoonlijke motivatie aan bod en draag je een opgelegde monoloog (wordt toegestuurd door Amsterdam Film School) voor die je richting de camera speelt. Deze bestaat uit een zelfgemaakte tape van een monoloog.

Bij een positieve beoordeling stroom je door naar de tweede ronde.

Tweede ronde
In de tweede auditieronde word je uitgenodigd voor een toelatingsgesprek en controleren we alle formaliteiten die bij je inschrijving van toepassing zijn. Ook kunnen we hier vragen om nog een persoonlijke monoloog (eigen keuze) voor te bereiden om op locatie te spelen.

Nadat alles is doorlopen ben je officieel geselecteerd voor de Opleiding Camera Acteren van Amsterdam Film School.

Het programma van de Opleiding Camera Acteren jaar 2 wordt gegeven op zaterdagochtend en woensdagavond het weekend in deeltijd. Iedere heb je een les op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur en woensdagavond van 19:00 tot 22:00 gedurende 32 weken. Voor de Opleiding Camera Acteren hanteren wij de schoolvakanties van de regio Noord-Holland.

PROGRAMMA & STARTDATA


In deze eerste module word je persoonlijk gecoacht op jouw kwaliteiten en valkuilen en werk je met gerichte opdrachten aan jouw ontwikkeling als acteur of actrice. Je krijgt met name verdieping op je voorstellend vermogen en spel-intelligentie. Alle geleerde stof wordt nu samengebracht, je leert omgaan met alle vaardigheden die je als acteur nodig hebt een personage vorm te geven en een tekst tot leven te brengen. Daarnaast wordt er in de fysieke spellessen aandacht besteed aan het gebruiken van jouw specifieke fysiek en energie voor elke denkbare rol.

 

Verbeeldingskracht

Spel-intelligentie

Fysieke aanwezigheid

Transformatie

Tekstbehandling

Deze module staat in het teken van samenspel. We werken aan groeps-scènes met meerdere personages. Hierin leer je zowel fysiek als tekstueel actief te blijven luisteren, kijken en reageren en je karakter te positioneren ten opzichte van je tegenspelers. Dit is niet alleen een uitdaging voor de acteur, ook van regie en crew vereisen dit soort scènes extra aandacht, wat we in deze module in de praktijk zullen verkennen.

Daarnaast volg je in dit blok lessen in zangvoordracht en andere vormen van een stemopdracht. De stem is een belangrijk instrument van de acteur en zang is een goed middel om deze te trainen. Daarbij komt bij zangvoordracht het vertellen van een verhaal, dynamiek, ritmegevoel, fysieke beheersing, persoonlijke verbinding en emotionele toegang kijken. Tijdens deze intensieve module wordt er zowel technisch als persoonlijk gewerkt aan een lied dat bij jou past. Je zal worden uitgedaagd om jezelf grondiger te onderzoeken en open te stellen. Authenticiteit is ook hier een sleutelbegrip.

 

Ensemble-spel

Fysieke reactie en luisteren

Technisch camera acteren (angles)  

Zangvoordracht

Dynamiek, ritme en emotie

In deze module wordt dieper ingegaan op de psychologische gelaagdheid van de personages en wordt de tot nu toe geleerde stof naar een hoger niveau getild. We gebruiken nu uitgebreider de diepgravende technieken zoals Chubbuck, Meisner, Mamet, Alba en Adler om tot de kern te komen van alle mogelijke vormen van acteren. Hierin staat persoonlijke aanpak centraal en zoeken we naar jouw persoonlijke kracht en uitgangspunt om tot geloofwaardig, gelaagd en gevarieerd spel te komen. De teksten die we gebruiken zullen complexe dramatische bogen bevatten en vragen van de acteur grote overgangen te maken in emotie. In de fysieke spel-lessen leer je om je houding, energie en aanwezigheid ten opzichte van je tegenspeler, de ruimte en de camera bewust te sturen. Maar vooral  leer je als acteur grip te krijgen op de dramatische vertelling van het hele script.

 

Chubbuck, Meisner, Mamet, Alba en Adler

Dramatische bogen binnen een vertelling

Karakteropbouw en ontwikkeling

Fysieke aanwezigheid en manipulatie

‘Suspension of disbelief’ van de vertelling

De laatste module is gericht op het in de praktijk samenbrengen van alle geleerde stof. Anders dan het eerste jaar sluit je het tweede jaar af met een rol in een korte film. Je krijgt lessen in de voorbereiding van een acteur in aanloop naar de draaidagen. Hoe werk je met een script als een regisseur daar al vaste ideeën over heeft? Wat is de rolverdeling op een set en hoe verhoud je je tot je medespelers en regisseur? Daarbij komt het technisch werken als acteur opnieuw aan bod, zoals het draaien van verschillende takes en het rekening houden met continuïteit, maar deze keer komt er ook tijdsdruk bij kijken en het werken met de beperkingen van de praktijk. Want tijdens deze module ga je aan het werk met één van de afstuderende regisseurs van Amsterdam Film School of doe je op een andere wijze ervaring op in de praktijk. Wederom zul  je tijdens de lessen gecoacht en begeleid worden in dit proces door speldocent en regie-docent en werk je technisch en inhoudelijk aan jouw script en personage. Je rondt de opleiding af met een evaluatiegesprek en natuurlijk een première van jouw afstudeerfilm in de bioscoop!

 

Scriptlezing

Repeteren

Set discipline

Technisch acteren (markers, takes, continuiteit, angles etc)

Persoonlijke coaching

KOSTEN


Iedere opleiding van Amsterdam Film School wordt maandelijks in rekening gebracht gedurende de looptijd van de gekozen opleiding. Hieronder vind je de prijzen per maand. Je kunt er ook voor kiezen om de onderwijssom 100% vooruit te betalen met een betalingskorting van €300.

Daarnaast heb je drie opties om je opleiding in termijnen te betalen. De eerste optie is in 2 halfjaarlijkse termijnen, de tweede optie is in 10 maandelijkse termijnen en de derde optie is in 12 maandelijkste termijnen.

Optie 1: 2 halfjaarlijkse termijnen. Hiervoor ontvang je een korting van EUR 150.

Optie 2: 8 maandelijkse termijnen. Hiervoor rekenen wij een éénmalige administratieve vergoeding van EUR 75.

Optie 3: 10 maandelijkse termijnen. Hiervoor rekenen wij een éénmalige administratieve vergoeding van EUR 125.

Voor het verwerken van je inschrijving hanteert Amsterdam Film School tevens een éénmalige administratieve vergoeding van EUR 75.

PRIJS PER MAAND OBV 8 TERMIJNENTOTAALPRIJS OPLEIDING
ONDERWIJSTARIEFEUR 675,-EUR 5.400,-

Bij Amsterdam Film School kun je betalen per bankoverschrijving of per credit card.

Amsterdam Film School brengt de onderwijssom bij deelbetaling maandelijks in rekening op de derde dag van iedere maand. Iedere factuur heeft een betalingstermijn van 21 dagen na factuurdatum. De factuur voor de eerste maand van de opleiding wordt opgemaakt na inschrijving. Na betaling van deze factuur is je inschrijving definitief. Opvolgende facturen worden maandelijks opgemaakt vanaf de startmaand van je opleiding.

Indien je de opleiding 100% vooruit betaalt ontvang je een betalingskorting van €300 over je volledige onderwijssom.

Amsterdam Film School is een particuliere school en er is geen studiefinanciering mogelijk. Als omschreven bij betaalwijze kun je de onderwijssom maandelijks in delen betalen. Zo hoef je niet in één keer de volledige cursussom over te maken en kun je de kosten over meerdere maanden spreiden.

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Paasheuvelweg 5, 1105 BE Amsterdam, Nederland

VERVOLG


Na de Vervolgopleiding Camera Acteren weet je waar je kracht ligt en tevens welke rollen het best bij jou passen en ben je klaar voor de filmindustrie!


Vooropleiding Camera Acteren

Nu ook in Eindhoven!

Volg eerst de vooropleiding Camera Acteren en indien je wordt aangenomen op de hoofdopleiding, krijg je de vooropleiding cadeau!

EERST VOLGENDE STARTMOMENT


Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment


Lestijden
Overdagmoment: 09:00 - 12:00
Weekend-overdagmoment: 09:30 - 12:30
Avondmoment: 19:00 - 22:00


INTRODUCTIE


Gedurende de vooropleiding Camera Acteren maak je in tien lessen van drie uur in vogelvlucht kennis met de belangrijkste aspecten van camera acteren. We behandelen verschillende acteertechnieken in een veilige omgeving zodat je na het afronden van de opleiding met vertrouwen aan de slag kunt voor de camera. Je leert te improviseren, we behandelen tekst-interpretatie en je neemt deel aan een auditie.

De vooropleiding Camera Acteren biedt je de kans om te proeven van het vak camera acteren. Het doel van de vooropleiding is om jou een basis te geven als acteur of actrice: wat houdt acteren voor de camera eigenlijk in? Hoe kun je als acteur tekst tot leven laten komen? Je leert hoe het is om voor de camera te spelen en tevens naar jezelf te kijken als acteur.

Na de vooropleiding kun je na een succesvolle auditie doorstromen naar de uitgebreide Opleiding Camera Acteren. Wist je dat als je na het afronden van de vooropleiding wordt aangenomen op de hoofdopleiding, je de vooropleiding van ons cadeau krijgt?

Het doel van de Vooropleiding Camera Acteren is om jou in tien weekenden een solide basis te geven als acteur of actrice. Je leert hoe het is om voor de camera te spelen en tevens naar jezelf te kijken als acteur. Maar je begint met de basis van acteren, wat houdt het eigenlijk in? Hoe kun je als acteur tekst tot leven laten komen?

Na de vooropleiding heb je meerdere malen voor de camera gestaan en kun je na een succesvolle auditie doorstromen naar de uitgebreide Opleiding Camera Acteren.

De vooropleiding is geschikt voor beginnende acteurs en actrices met weinig of geen ervaring in camera acteren.

Het totale programma neemt 30 uur in beslag en duurt tien weken. Je kunt de les volgen op een weekavond van 19:00 tot 22:00 of zaterdag-overdag.

PROGRAMMA


Je maakt kennis met de groep waar je de komende periode mee gaat samenwerken om jezelf te ontwikkelen als acteur. Tijdens de introductie gaan we dieper in op elementaire spellessen zoals jezelf presenteren, camera acteren, tekst interpretatie en improvisatie. Ook krijg je antwoord op de vraag: wat houdt acteren in? Welke mogelijkheden en vormen zijn er? Hoe leer je te denken als een acteur of actrice? Hoe kun je je inleven en wat zijn de do’s and don’ts?

Tekst is een belangrijk onderdeel van acteren maar tekst behandeling is nog belangrijker want je kunt je tekst nog zo goed kennen maar wat doe je er precies mee? Hoe lees je als acteur nu eigenlijk een tekst? Interpreteer je al gelijk wat er staat of lees je eerst eens goed wat er echt bedoeld wordt? Een schrijver heeft met een duidelijk doel de scène geschreven maar kun je dat als acteur ook toepassen? In deze fase leer je alles over tekstbegrip en de handige manieren die er zijn om je optimaal voor te bereiden op een scène.

In deze fase gaan we in op het analyseren van een scène. Wat staat er geschreven en wat kun je er qua spelkeuzes uithalen? Waar zitten de verschillende lagen en hoe zorg je dat je een scène niet constant hetzelfde speelt?

Je leert de basis van het spelen met strategieën en doelen. Een personage heeft altijd een doel in een scène maar hoe ontdek je zo’n doel als je een scène analyseert? Tijdens dit onderdeel draait het vooral om te leren hoe je een scène vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken en dat je weet hoe een scène is ingedeeld.

Audities zijn vaak een struikelblok voor een acteur omdat er veel van af hangt. Tijdens de vooropleiding zet je de eerste stappen in auditeren en castings. Je leert om jezelf voor te stellen en je gemakkelijk te voelen tijdens audities. Wat staat je allemaal te wachten als je een auditie hebt? Hoe kun je je goed voorbereiden op een auditie? En vooral, wat laat je zien tijdens een auditie? We geven je handige tips zodat je ontspannen kunt deelnemen aan een casting.

Improviseren is een essentieel onderdeel van acteren en het wordt vaak onderschat. Tijdens improviseren is het de kunst om te blijven luisteren en te reageren op je tegenspeler en te allen tijde mee te gaan in het verhaal. Als je improviseert is het belangrijk om samen met je mede-acteur het verhaal te vertellen en elkaar daarin uit te dagen. Maar hoe doe je dit en welke valkuilen zijn er in het improvisatie spel? Door samen met je medestudenten te spelen leer je hoe je kunt improviseren en hoe je het verhaal kunt blijven vertellen.

Het laatste onderdeel van de vooropleiding is “Camera Acteren”. Wat is nu het verschil tussen camera acteren en het acteren op toneel? Hoe kom je over op camera en hoe leer je als acteur naar jezelf te kijken zonder een waardeoordeel te vellen? Het is belangrijk om naar jezelf te leren kijken en je bewust te worden van je talenten en je aandachtspunten. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je op je gemak voelt als je voor de camera staat? De camera ziet alles en dus ook wanneer je zenuwachtig bent of je je niet volledig overgeeft aan het moment. Tijdens deze laatste fase leer je voor het eerst scènes te spelen voor de camera zodat je klaar bent om een volgende stap te nemen in je carrière als acteur. Ook kun je deelnemen aan de toelatingsrondes van de uitgebreide Opleiding Camera Acteren.

KOSTEN


Bij de Amsterdam Film School betaal je via automatisch incasso. Je kunt de onderwijssom in maandelijkse termijnen betalen.

Na inschrijving sturen we je de factuur een maand vóór de startmaand van jouw opleiding.

Wist je dat als je na het afronden van de vooropleiding camera acteren wordt aangenomen op de Jaaropleiding, je de vooropleiding van ons cadeau krijgt?

ONDERWIJSTARIEFTARIEF O.B.V 2 TERMIJNENTOTAALPRIJS OPLEIDING
Gehele opleidingEUR 337.50EUR 675

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Amsterdam

Paasheuvelweg 5, 1105 BE Amsterdam, Nederland

Eindhoven

De Lismortel 23, 5612 AR Eindhoven, Nederland

VERVOLG


Na de Vooropleiding Camera Acteren kun je ervoor kiezen om jezelf verder te ontwikkelen door het volgen van de uitgebreide Opleiding Camera Acteren.


Modules van Montage

EERST VOLGENDE STARTMOMENT


Binnenkort hier zichtbaar.



INTRODUCTIE


Welkom bij onze modules Montage! Deze modules bestaan uit verschillende facetten van montage die je apart kunt volgen:

1) Basisvaardigheden montage

2) Gevorderde montage

3) Kleurcorrectie en Grading 

4) After Effects

5) Sound Design

Tijdens de modules bieden we je alle tools en kennis om je ontwikkeling tot een succes te maken.

Benieuwd naar het verhaal van een student van de opleiding? Lees deze hier.

Het leren monteren van opnames voor film en televisie.

Deze module is geschikt voor zowel beginnende als meer ervaren kandidaten.

We bieden een programma aan op werkdagen van 09:00 – 16:00, op woensdag van 15:00 – 21:30 uur of zaterdag van 09:30 – 16:30. Iedere module heeft een looptijd van 8 weken.

SpecificatieMontage modules
Studieduur8 weken per module
Studiebelasting4-8 studie uren per week
Cursus frequentie1x per week
Maximum aantal deelnemers12 leerlingen
LesmateriaalDigitale cursusmap
ToelatingseisenIntake gesprek
NiveauVoor beginnende editors
Vereiste hardware/softwareNotebook met Adobe Creative Cloud software (laatste te verkrijgen via de school)
CertificaatBij succesvolle afronding opleiding

PROGRAMMA


Module 1 – Basisvaardigheden montage
Lesduur: 8 weken, 1 dag per week (à 6 uur)
Software: Adobe Première Pro

In de module basisvaardigheden montage leer je hoe je met verschillende beeld- en geluidsopnames een film of video maakt. In de lessen word je geacht zelf voortdurend met de oefenstof aan het werk te zijn. Montage vereist heel veel oefening. Adobe biedt erg veel mogelijkheden en er zijn meerdere wegen om tot hetzelfde resultaat te komen. Onder begeleiding van een docent leer je je projecten logisch en strak te organiseren.
Je leert werken met de verschillende audio-, video- en grafische lagen, je leert de verschillende effecten waar het programma over beschikt te gebruiken en te bewerken.

Er wordt aandacht gegeven aan de basisbeginselen van kleur correctie en grading aan de hand van de kleur correctiemogelijkheden van Adobe Première. De cursisten worden geacht zelf hun beelden en geluid aan te leveren. Daarnaast beschikt ons instituut over een abonnement op stock footage waar studenten gebruik van kunnen. Aan het eind van deze module worden de cursisten geacht zelfstandig een logisch beeldverhaal te kunnen monteren met gebruikmaking van verschillende beeld en geluidslagen en grafische elementen. Daarnaast wordt van de cursisten verwacht dat ze de juiste export settings voor de verschillende platforms kunnen gebruiken.

Module 2 – Gevorderde montage
Lesduur: 8 weken, 1 dag per week (à 6 uur
Software: Adobe Première Pro

In deze gevorderden montage module bouw je verder op een al vervaardigde basiskennis montage. Je duikt dieper in de kunst van het creatief en inhoudelijk monteren én structureren van je verhaal. Tijdens de ontwikkelingsfase van een filmplan zijn er vaak al veel beslissingen gemaakt. Toch heb je als editor enorm veel invloed op de toon en de beleving van het verhaal. Je maakt keuzes in de volgorde van de shots, het ritme, de combinatie van beeld en geluid. Twee frames meer of minder kunnen een groot effect hebben op de interpretatie van het verhaal. Aan de hand van diverse theorieën en praktijkvoorbeelden gaat de student op zoek naar zijn eigen creativiteit als editor. Samen met de docent, in groeps- en feedbackgesprekken met de klas, leer je vanuit inhoud naar vorm te gaan, wat verschillende overgangen zijn in beeld en geluid en hoe je dynamiek en ritme aan kan brengen in je montage. De lessen zullen een combinatie zijn van hoor- en werkcolleges.

Daarnaast wordt er van jullie verwacht dat je buiten de lessen materiaal verzameld om mee te monteren en inspiratie opdoet; oefent, films bekijkt en leest. Gevorderden montage is een verdiepingsslag. Voor deze module is een basiskennis van montage vereist.

Module 3 – Kleurcorrectie en Grading

Lesduur: 8 weken, 1 dag per week (à 6 uur)
Software: DaVinci Resolve. (gratis te downloaden)

De rol van een colorist kun je omschrijven als een combinatie van techniek en creativiteit. Je bent bekend met de verschillende camera’s en hun opname formaten en kunt adviseren welke workflow het meest geoptimaliseerd is voor hoge kwaliteit eindproducties op film of video. Videobeelden kunnen soms net wat te rood of te blauw gefilmd zijn. Of soms springen bepaalde kleuren niet genoeg in het oog. Elke ruimte waar een lichtbron is, heeft een bepaalde kleurtemperatuur. Natuurlijk licht, daglicht, kaarslicht en maanlicht, hebben ieder hun eigen kleurtoon. Een camera moet hierop ingesteld worden, zodat de videobeelden ook de juiste kleurweergave hebben. Het komt wel eens voor dat een ruimte belicht is door meerdere lichtbronnen met verschillende kleurtemperaturen. Dan is het lastig om een camera juist in te stellen.

Tijdens de montage worden de kleuren aangepast zodat ze niet te geel of te blauw zijn. Dit wordt kleurcorrectie genoemd en daar begint ieder proces mee: je beoordeelt de objectieve waarden van de verschillende kleuren en lichtwaardes aan de hand van vectroscopen en waveforms. Er wordt in deze module gewerkt met DaVinci Resolve. We behandelen alle tools die het pakket biedt en hoe je kleur en contrast kunt beoordelen en aanpassen. De kracht van DaVinci Resolve zit hem in het uitvoeren van kleur correcties op een deel van het beeld. Om deze delen van het beeld te selecteren gaan we tijdens de cursus in op de tools zoals, Power Windows, Qualifier Keys en Custom Curves. Met Serial Nodes kun je aparte correcties maken die na elkaar worden uitgevoerd of verschillende correcties uitvoeren met Layer en Parallel Nodes.

Je leert werken met de motion tracker tool. Met deze tool is het niet meer nodig om handmatig alle keyframes in te stellen. Wanneer kleuren worden aangepast met als doel om een bepaalde sfeer te creëren spreek je van colorgrading. Kleuren worden bijvoorbeeld bewust geler gemaakt om de film een warmer gevoel te geven of blauwer om een killere atmosfeer te creëren. Kleur correctie is het juist weergeven en uitbalanceren van de kleur. Colorgrading is het bewust aanpassen van de kleuren om hiermee een emotie of sfeer over te brengen op de kijker. Als laatste komt het exporteren van je materiaal aan bod. Voor deze module is een basiskennis van montage vereist.

Module 4 – After effects
Lesduur: 8 weken, 1 dag per week (à 6 uur)

Software: Adobe After Effects, Adobe Première Pro en Adobe Photoshop

In deze module leren de studenten verschillende technieken om te animeren en om visuele effecten te maken in Adobe After Effects, andere programma’s uit het Adobe Creative Cloud pakket zullen daarbij ook gebruikt worden (Adobe Première Pro en Photoshop). De docent zal aandacht besteden aan mediabewerking van grafische elementen en video die in een animatie gemonteerd kunnen worden. Door het analyseren en zelf creëren van animaties en visuele effecten krijgt de student inzicht in de manier waarop een boodschap verteld wordt door bewegende beelden.

Voor deze module is een basiskennis van montage vereist.

Module 5 – Sounddesign

Lesduur: 8 weken, 1 dag per week (à 6 uur)

Periode: Tweede periode van het schooljaar

Software: Adobe Audition en AVID Pro Tools (geïnstalleerd op schoolcomputers)

Deze module levert de basis voor het zelfstandig kunnen maken van een professioneel geluidsontwerp voor film en video. Het belangrijkste doel van deze module is dat je leert nadenken over de mogelijkheden die er zijn en hoe je die zou kunnen gebruiken om een film of video naar een hoger plan te tillen. Een goed doordacht en uitgevoerd geluidsontwerp kan een film verbeteren en de emoties versterken die de filmmakers aan het publiek willen overbrengen. In deze module leer je nadenken over de verschillende functies van geluid bij beeld, hoe je die geluiden zou kunnen maken en hoe je een goede eindmix maakt voor bioscoop, tv en internet. Veel van het geluid bij producties wordt pas later toegevoegd; in het geval van animatiefilms wordt zelfs al het geluid later toegevoegd.

Aan het einde van de module kan een student een analyse maken van wat een potentiële opdrachtgever wenst, welke mogelijkheden de film daartoe biedt en is de cursist in staat om zelfstandig een professioneel geluidsontwerp te maken zowel creatief als technisch.

Voor deze module is een basiskennis van montage vereist.

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment

KOSTEN


Bij de Amsterdam Film School betaal je via automatisch incasso. Je kunt de onderwijssom in maandelijkse termijnen betalen.

Na inschrijving sturen we je de factuur een maand vóór de startmaand van jouw opleiding.

ONDERWIJSTARIEFTOTAALPRIJS MODULE
Bij inschrijving één moduleEUR 950,-
Bij inschrijving tweede moduleEUR 855,- (10% korting)
Bij inschrijving derde of meer modulesEUR 855,- (10% korting)

Amsterdam Film School is een particuliere school en er is geen studiefinanciering mogelijk. Als omschreven bij ‘Prijs van de Opleiding’ kun je de onderwijssom maandelijks in delen betalen. Zo hoef je niet in één keer de volledige cursussom over te maken en kun je de kosten over meerdere maanden spreiden.

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Amsterdam

Paasheuvelweg 5 , 1105 BE Amsterdam, Nederland

Eindhoven

De Lismortel 23, 5612 AR Eindhoven, Nederland

VERVOLG


Je bent klaar om in het werkveld aan de slag te gaan als Editor. Na de Opleiding Montage kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld onze Opleiding Regie Fictie of Documentaire te volgen.

ONS VOLLEDIGE CURRICULUM


De Opleiding Montage maakt onderdeel uit van ons uitgebreide curriculum. Hieronder kun je de samenstelling van ons curriculum vinden alsook onze andere opleidingen.

Basis van Monteren

Meer info

Gevorderde montage

Meer info

Kleurcorrectie en Grading

Meer info

After Effects

Meer info

Sound Design

meer info

Editor

Meer info

Storytelling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Productie

Meer info

Montage

Meer info

Regisseur

Meer info

Concept-ontwikkeling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Productie

Meer info

Montage

Meer info

Documentairemaker

Meer info

Vooropleiding

Meer info

Auditie

Meer info

Acteur

Meer info


Camera Acteren Jaar 1

Volg eerst de vooropleiding Camera Acteren en indien je wordt aangenomen op de Jaaropleiding, krijg je de Vooropleiding cadeau!

EERST VOLGENDE STARTMOMENT


Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment


INTRODUCTIE


Tijdens deze uitgebreide praktijkgerichte opleiding leer je in 1 jaar de basis vaardigheden van een acteur voor film en televisie. Bijzonder aan deze Opleiding Camera Acteren is de ervaring die je voor de camera opdoet. Je ontdekt jouw kracht en talent als acteur en wordt daarnaast onderwezen in de technische aspecten van filmacteren.

De Opleiding Camera Acteren is als volgt opgebouwd: het jaar is verdeeld in vier modules van 8 weken. Iedere module is gericht op een onderwerp en wordt benaderd vanuit theorie en praktijk van tekstbehandeling, improvisatie, fysiek en stem. Per module wordt er een specifieke methode of techniek behandeld waardoor je aan het eind van het jaar verschillende ingangen, theorieën en technieken hebt verzameld om jouw werkwijze en talent als acteur te ontwikkelen. Verscheidene acteurs en regisseurs onderwijzen vanuit hun specialiteit en geven je zo een ruim aanbod aan mogelijkheden om tot geloofwaardig, authentiek en technisch spel te komen. Het eerste jaar is gericht op de basis van acteren, scriptanalyse en bewustzijn van fysiek en stem.

De toelating voor de Opleiding Camera Acteren vindt plaats op basis van een auditie. Nog weinig of geen ervaring? Start dan met de vooropleiding, hier is geen auditie voor vereist.

Studieduur1 jaar
Studiebelasting6 - 10 studie uren per week
Maximum aantal deelnemers10 studenten
NiveauVoor beginnende acteurs
ToelatingseisenTwee auditierondes
CertificaatBij succesvolle afronding opleiding
LesmateriaalDigitale cursusmap
Cursus frequentie2x per week

De toelating voor de Opleiding Camera Acteren vindt plaats op basis van twee auditierondes:

Eerste ronde
In de eerste ronde komt je persoonlijke motivatie aan bod en draag je een opgelegde monoloog (wordt toegestuurd door Amsterdam Film School) voor die je richting de camera speelt. Deze bestaat uit een zelfgemaakte tape van een monoloog.

Bij een positieve beoordeling stroom je door naar de tweede ronde.

Tweede ronde
In de tweede auditieronde word je uitgenodigd voor een toelatingsgesprek en controleren we alle formaliteiten die bij je inschrijving van toepassing zijn. Ook kunnen we hier vragen om nog een persoonlijke monoloog (eigen keuze) voor te bereiden om op locatie te spelen.

Nadat alles is doorlopen ben je officieel geselecteerd voor de Opleiding Camera Acteren van Amsterdam Film School.

Het programma van de Opleiding Camera Acteren wordt gegeven op zaterdag en dinsdag-/woensdagavond in deeltijd. Iedere week heb je een les op zaterdag in de ochtend/middag en op weekavonden van 19:00 tot 22:00 uur.

PROGRAMMA


De eerste module is een inleiding: wat voor tools heeft een filmacteur eigenlijk allemaal tot zijn beschikking om een overtuigende scène te spelen? Je zult hier meteen ontdekken waar je kracht en je zwaktes als acteur liggen. Je leert hoe je een scène waarachtig tot leven kunt brengen met je eigen expressie, je fysiek, je stem, je timing en je positie.

Middels elementaire speloefeningen leer je improviseren en geloofwaardige spelovergangen te maken. Zo krijg je een goede basis om scènes te analyseren en een personage eigen te maken.

Onderstaande onderwerpen komen aan bod in deze module:

Tools van de filmacteur

Elementair spel

Geloofwaardig en oprecht spel

Backstory

Voor de geloofwaardigheid en gelaagdheid van je spel is het noodzakelijk eerlijk te zijn naar jezelf. In deze module wordt er dieper ingegaan op de psychologische gelaagdheid van de personages en zul je worden uitgedaagd om jezelf grondiger te onderzoeken.

Authenticiteit is hierbij een sleutelbegrip. Hoe ga je om met impulsen tijdens je spel? Hoe luister je als acteur echt in een scène? En hoe gericht kun jij je gedachten sturen en beïnvloeden? Je werkt opnieuw aan verschillende scènes met uiteenlopende karakters en zoekt hierbinnen naar jouw persoonlijke verbinding tot het verhaal en het karakter.

Er wordt gewerkt aan het gebruiken van eigen ervaringen en emoties en je leert deze om te zetten naar een werkbare vorm. Om menselijk gedrag goed te leren lezen, wordt er veel aandacht besteed aan het kijken en luisteren naar mensen in het dagelijks leven en hier specifieke voorbeelden uit te gebruiken in mise-en-scène, handelingen en mimiek.

Onderstaande onderwerpen komen  aan bod in deze module:

Psychologische gelaagdheid

Authenticiteit

Herinnering en fysiek geheugen

Stem en ademhaling

Close-up en technische emotie

In de derde module ligt de nadruk op personage en transformatie. Hoe kan je als je een personage speelt zowel transformeren als je eigenheid als acteur bewaren? Hoe blijf je geloofwaardig? Je leert richting te geven aan scènes door de intenties van je personage te doorgronden.

Er wordt dieper ingegaan op karakteranalyse. Daarnaast gaan we veelvuldig in op tekstbehandeling en de hiervoor veel gebruikte theorieën en je maakt kennis met het maken van een ‘breakdown’ van scènes als acteur. Daarnaast werken we verder aan de inzet van je fysiek. Elementair spel zal daarbij centraal staan en uiteraard focus je je weer op het spelen voor de camera.

Onderstaande onderwerpen komen aan bod in deze module:

Scene breakdown

Karakteranalyse en intenties

Dynamiek, ritme en rust

Fysiek (elementair spel)

Stemtechniek en dramatisch gebruik van de stem

De laatste module van het eerste jaar is gericht op het samenbrengen van alle geleerde stof in de praktijk. Je krijgt lessen in hoe je je als acteur goed kunt voorbereiden op opnames.

Hoe maak je optimaal gebruik van repetities? Wat is de rolverdeling op een set en hoe verhoud je je tot je medespelers en de regisseur? Daarbij komen technische aspecten aan bod zoals: niet-chronologisch draaien, verschillende takes, werken met markers en continuïteit. Tijdens deze module doe je je eerste praktijkervaring op door het draaien van een scène.

In voorbereiding hierop word je tijdens de lessen gecoacht en begeleid terwijl je zowel technisch als inhoudelijk aan jouw scène en personage werkt.

Deze onderwerpen komen aan bod:

Scriptlezing

Repeteren

Set discipline

Technisch acteren (markers, takes, continuïteit, angles, etc.)

Persoonlijke coaching

KOSTEN


Bij de Amsterdam Film School betaal je via automatisch incasso. Je kunt de onderwijssom in maandelijkse termijnen betalen. Indien je de opleiding volledig vooruit betaalt, ontvang je een betalingskorting van 3% over je volledige onderwijssom.

Na inschrijving sturen we je de factuur een maand vóór de startmaand van jouw opleiding.

PRIJS PER MAAND OBV 8 TERMIJNENTOTAALPRIJS OPLEIDING
ONDERWIJSTARIEFEUR 675,-EUR 5.400,-

Amsterdam Film School is een particuliere school en er is geen studiefinanciering mogelijk. Als omschreven bij ‘Prijs van de Opleiding’ kun je de onderwijssom maandelijks in delen betalen. Zo hoef je niet in één keer de volledige cursussom over te maken en kun je de kosten over meerdere maanden spreiden.

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Paasheuvelweg 5, 1105 BE Amsterdam, Nederland

VERVOLG


Na de Opleiding Camera Acteren kun je direct in het werkveld aan de slag. Je hebt ook de mogelijkheid om nog de Opleiding Regie Fictie of Montage te volgen of één van onze Masterclasses.


Documentairemaker

EERST VOLGENDE STARTMOMENT


Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment


INTRODUCTIE


De Opleiding Regie Documentaire leidt je op tot Documentairemaker. Deze uitgebreide praktijkgerichte opleiding bestaat uit verschillende modules van Concept-ontwikkeling tot Montage. In vogelvlucht doorlopen we onderstaande disciplines.

In de module Concept-ontwikkeling start je met het schrijven van je eigen filmplan voor je documentaire film. Je begint met het ontwikkelen van ideeën en leert jouw gekozen idee om te zetten naar een synopsis. Nadat je je idee op papier hebt gezet ga je dit visueel ontwikkelen tijdens de module Cinematografie. Nu je hebt vastgesteld hoe je je documentaire in beeld wilt brengen verwerk je dit tot een definitieve versie van je filmplan. Na afronding ben je optimaal voorbereid op het filmen van je documentaire trailer in de module Productie. Je leert alles over de structuur van een filmplan, de positie van de maker, de cameravoering, de productie en de budgetteringen. Tijdens de laatste module Montage ga je aan de slag met het door jouw geschoten beeldmateriaal en monteert dit tot een trailer welke je kunt sturen naar productiebedrijven en omroepen ter promotie van je filmplan.

Indien je niet zeker weet of documentaire maken iets voor jou is, bieden wij ook een 10-weekse vooropleiding aan, waar je kennis maakt met de belangrijkste aspecten van het filmvak. Heb je weinig tot geen ervaring en wil je bij de basis beginnen? Dan is de vooropleiding de perfecte manier om de eerste stap te zetten!

OVER HET PROGRAMMA


Je leert alle vaardigheden om een documentaire te kunnen regisseren en produceren. Vanaf het ontwikkelen van je filmplan tot het uiteindelijke draaien en monteren van je trailer voor je documentaire.

Tijdens de opleiding bouw je een groot netwerk op met gelijkgestemde gepassioneerde filmmakers. Je eindigt de opleiding met je eigen filmplan en trailer of korte documentaire.

Totale duur opleiding1 jaar
Totaal aantal lesuren per week6 lesuren
Zelfstudie4 tot 8 studie uren per week
Lestijden dagopleiding09:00 - 16:00 uur (m.u.v. zaterdag 09:30 - 16:30 uur)
Lestijden avondopleiding15:00 - 21:30 uur
Maximum aantal deelnemers15 studenten
ApparatuurInbegrepen
ZomervakantieJuli en augustus
FeestdagenAmsterdam Film School is gesloten tijdens nationaal erkende feestdagen
Particulier onderwijsGeen studiefinanciering mogelijk
NiveauVoor beginnende documentaire-makers
Vereiste hardware/softwareNotebook met Adobe Creative Cloud software (laatste te verkrijgen met studentenkorting)
CertificaatBij succesvolle afronding opleiding

OVER DE MODULES


Concept-ontwikkeling 9 weken

Cinematografie 9 weken

Productie 9 weken

Montage 9 weken

Tijdens de eerste module schrijf je je eigen persoonlijke documentaire filmverhaal. Je begint met het uitwerken van ideeën en leert hoe je deze ideeën in de juiste structuur uitwerkt. Je onderzoekt waarom juist jij dit verhaal moet vertellen, tevens leer je de noodzaak van jou als maker te vertalen naar je filmplan. Je doet veel research op vorm en inhoud en je analyseert verschillende genres voor documentaire. Het uiteindelijke doel van deze fase is het schrijven van researchverslagen en het ontwikkelen van een synopsis. Je sluit de module af met een eerste opzet voor jouw filmplan.

Tijdens de module Cinematografie leer je jouw documentaireverhaal te vertalen naar beeld. Daarvoor is kennis van camera, lenzen, geluid en licht van belang. Het doel van deze fase is technische kennis opdoen voor het gebruik van de camera alsmede leren hoe je jouw documentaire visueel het beste kunt vormgeven. Welke stijl en smaak past bij je verhaal? Je leert door middel van hands-on oefeningen welke cameravoering jouw verhaal visueel het beste vertelt.

Interviewen

Interviewen is veel luisteren en keuzes maken; welke informatie is bruikbaar en wat laat je achterwege? En bovendien; hoe stel je een goede vraag? Je leert ‘doorvragen’ en sturing te geven alsmede opbouw te geven aan je verhaal.

Aan het einde de module breng je alle theorie en opgedane kennis in de praktijk; je past de camerakennis, interviewtechnieken en theorie toe op een test scène. Je bent vrij in wat voor vorm je het test item wenst te draaien. Het kan zijn dat je ervoor kiest om bijvoorbeeld een interview te draaien maar ook op locatie filmen behoort tot de mogelijkheden.

Aan het einde van deze module heb je een eigen scène gedraaid dat als voorbeeld dient voor de stijl van het documentaire verhaal dat je wilt produceren.

De module Productie staat volledig in het teken van het produceren en draaien van jouw trailer. Alle kennis die je in de afgelopen maanden hebt opgedaan pas je nu toe op jouw opname. We starten met een pre-productie week waarin je de laatste puntjes op “i” zet voor jouw draaidagen. Samen met de docent kijk je naar de haalbaarheid van het draaien van jouw trailer. Hoe bereid je je voor op het filmen van een documentaire? We bespreken de bekendste valkuilen en de do’s & don’ts op de set.

Voordat je je trailer daadwerkelijk gaat draaien doorloop je een test draaidag waarin je de laatste aandachtspunten, verkregen van de docent, gaat toepassen op je verhaal. Zo ben je optimaal voorbereid op de uiteindelijke draaidagen.

Tijdens de lessen kijk je met je medestudenten naar jouw materiaal en het materiaal van de overige studenten. De docent geeft je tips welke algemeen toepasbaar zijn zodat je jouw trailer op het maximale niveau kunt brengen.

Elke regisseur dient tijdens het draaien over een cameraman en een geluidsman te beschikken. De verschillende rollen kunnen worden ingenomen door medestudenten. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf een crew samen te stellen in overleg met Amsterdam Film School. De regisseur focust zich op het regisseren van de trailer, de crew voert de overige taken uit. Tevens is het mogelijk dat je jouw trailer geheel op eigen kracht draait maar dit is afhankelijk van je stijl en vorm keuze.

Na afronding van de draaidagen vervolg je de opleiding tijdens de laatste module Montage waar je het gedraaide materiaal monteert tot een trailer voor jouw documentaire.

Tijdens de module Montage staat het monteren van jouw opname centraal. Gedurende de post-productie fase ga je onder leiding van onze professionals aan de slag met eigen beeldmateriaal wat je hebt gedraaid tijdens de voorgaande module.

Centraal tijdens deze module staat het doorlopen van een goede montage workflow. Je leert de technische aspecten van montage te beheersen om vervolgens je project efficiënt in te delen zodat je flexibel al je creativiteit kunt toepassen in je project.

Nadat je hebt geleerd om efficiënt een algemene workflow toe te passen werk je de montage verder uit. Hoe bouw je gestructureerd een montage op? Je leert beeldmateriaal naar waarde te beoordelen middels het spotten van materiaal en het opzetten van rushes. Na het spotten en beoordelen van je rushes begin je met de volgende stap; het produceren van je eerste edit.

Het ritme van je montage is essentieel; door middel van tijdverruiming en verdikking leer je jouw verhaal beter te vertellen en maak je kennis met de kracht van montage.  Je leert spanningselementen en momenten van aandacht te creëren of te benadrukken. Hoe zorg je door middel van ritme dat de kijker geboeid blijft?

Je werkt toe naar een zogeheten ‘Picture Lock‘. Je loopt door je montage heen om te beoordelen of jouw verhaal op de juiste manier verteld is. Tijdens deze fase is het belangrijk om te kijken of je boodschap goed overkomt. Je beheerst het technische gedeelte, maar komt jouw verhaal dramatisch gezien tot zijn recht?

Na de ‘Picture Lock‘ ligt de focus op de nabewerking; er wordt veel aandacht besteed aan geluidsnabewerking, kleurcorrectie en grafische elementen. Tevens komt het werken in een professionele omgeving en samenwerking met externe partijen aan bod.

De audio klopt, de grafische elementen en kleurcorrectie zijn toegepast; nu is het tijd voor je slotmontage!  Dit is het laatste onderdeel van de montage waarin alles samenkomt. De docent beoordeelt je laatste edit en geeft indien nodig de laatste tips om je trailer tot in de puntjes af te ronden.

KOSTEN


Bij de Amsterdam Film School betaal je via automatisch incasso. Je kunt de onderwijssom in maandelijkse termijnen betalen. Indien je de opleiding volledig vooruit betaalt, ontvang je een betalingskorting van 3% over je volledige onderwijssom.

Na inschrijving sturen we je de factuur een maand vóór de startmaand van jouw opleiding.

PRIJS PER MAAND OBV 10 TERMIJNENTOTAALPRIJS OPLEIDING
ONDERWIJSTARIEFEUR 590EUR 5900

Amsterdam Film School is een particuliere school en er is geen studiefinanciering mogelijk. Als omschreven bij ‘Prijs van de Opleiding’ kun je de onderwijssom maandelijks in delen betalen. Zo hoef je niet in één keer de volledige cursussom over te maken en kun je de kosten over meerdere maanden spreiden.

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Amsterdam

Paasheuvelweg 5 , 1105 BE Amsterdam, Nederland

Eindhoven

De Lismortel 23, 5612 AR Eindhoven, Nederland

VERVOLG


Na de Opleiding Regie Documentaire kun je direct in het werkveld aan de slag. Je hebt ook de mogelijkheid om de uitgebreide Montage Opleiding te volgen of één van onze Masterclasses.

ONS VOLLEDIGE CURRICULUM


De Opleiding Regie Documentaire maakt onderdeel uit van ons uitgebreide curriculum. Hieronder kun je de samenstelling van ons curriculum vinden alsook onze andere opleidingen.

Concept-ontwikkeling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Productie

Meer info

Montage

Meer info

Storytelling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Productie

Meer info

Montage

Meer info

Regisseur

Meer info

Vooropleiding

Meer info

Auditie

Meer info

Acteur

Meer info

Basis van Monteren

Meer info

Gevorderde montage

Meer info

Kleurcorrectie en Grading

Meer info

After Effects

Meer info

Sound Design

meer info

Editor

Meer info


Regisseur

EERST VOLGENDE STARTMOMENT


Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment

INTRODUCTIE


Tijdens de Opleiding Regie Fictie maak je als regisseur je eigen korte film. Tijdens deze uitgebreide praktijkgerichte opleiding doorloop je in tien maanden alle stappen van het filmproces, opgedeeld in vier modules: StorytellingCinematografieProductie en Montage. Deze module is ook geschikt voor studenten die de opleidingen Corporate, Regie Documentaire, Muziekvideo’s of Commercials volgen.
Samen met je medestudenten wordt je bij alle stappen begeleid door professionals uit het filmvak en alles wat je leert pas je toe op je eigen film!


Een film maken vergt veel tijd, discipline en energie. Als regisseur moet je van alle aspecten van het filmvak wat weten. Je bent inspirator, motor en bewaker van de inhoud voor iedereen die betrokken is bij je film. De Amsterdam Film School gelooft erin dat je dit het beste kan leren door zelf van het begin tot het eind je eigen korte film te maken. 

De opbouw van de Opleiding Regie Fictie is als volgt: Je start in de Module Storytelling met het ontwikkelen en schrijven van een eigen verhaal. Vervolgens vertaal je dit verhaal naar een synopsis en vervolgens naar een eerste versie van je scenario voor een korte fictiefilm. Nadat je het scenario hebt afgerond leer je in de Module Cinematografie een eigen cinematografische visie uit te werken. Je maakt een decoupage in de module Productie en zet je de noodzakelijke stappen in je productie en regisseert de opnames voor je film. In de laatste Module Montage monteer je je korte film.

Indien je niet zeker weet of filmmaken iets voor jou is, bieden wij ook een 10-weekse vooropleiding aan, waar je kennis maakt met de belangrijkste aspecten van het filmvak. Heb je weinig tot geen ervaring en wil je bij de basis beginnen? Dan is de vooropleiding de perfecte manier om de eerste stap te zetten!

OVER HET PROGRAMMA


Jezelf ontwikkelen tot regisseur voor film en televisie. Je eindigt de opleiding met het regisseren van je eigen korte film.

Na deze opleiding heb je inzicht in wat het vak van regisseur vereist en heb je een gefundeerd idee over je eigen mogelijkheden als filmmaker.

Totale duur opleiding1 jaar
Totaal aantal lesuren per week6 lesuren
Zelfstudie 4 tot 8 studie uren per week
Lestijden dagopleiding09:00 - 16:00 uur (m.u.v. zaterdag 09:30 - 16:30 uur)
Lestijden avondopleiding15:00 - 21:30 uur
Maximum aantal deelnemers15 studenten
ApparatuurInbegrepen
ZomervakantieJuli en augustus
FeestdagenAmsterdam Film School is gesloten tijdens nationaal erkende feestdagen
Particulier onderwijsGeen studiefinanciering mogelijk
NiveauVoor beginnende filmmakers
Vereiste hardware/softwareNotebook met Adobe Creative Cloud software (laatste te verkrijgen met studentenkorting)
CertificaatBij succesvolle afronding opleiding

OVER DE MODULES


Storytelling 9 weken

Cinematografie 9 weken

Opname 9 weken

Montage 9 weken

In de eerste module Storytelling draait het om het ontwikkelen van een idee voor jouw korte film. Essentieel in het bedenken van een goed idee is dat jij de noodzaak weet te formuleren en te beargumenteren. Wat is de noodzaak van jou als maker om dit verhaal te vertellen?

Je vervat dit idee in een synopsis voor jouw eigen korte fictie film. Hierna zet je de volgende stap; het schrijven van je scenario. Gedurende de module behandelen we structuren, stijlen, dialoog en personages voor het schrijven van je scenario.

Je rondt de module af met een eerste versie van je scenario welke je toepast tijdens de volgende module Cinematografie. Je gebruikt je scenario om je cinematografische visie te ontwikkelen.

Tijdens de module Cinematografie leer je o.a. technische hulpmiddelen om jouw verhaal beeldend te kunnen vertellen.

Daarnaast gebruik je het scenario dat je hebt geschreven in de module Storytelling als basis voor het ontwikkelen van je eigen cinematografische visie; je bepaalt de cameravoering, soundscapes (geluidssfeer) licht- en stijlkeuze. De focus ligt in deze fase op het leren van de technische basisvaardigheden om zelf een eigen visie en kleur aan je film te geven. Ook decoupage komt in deze fase aan bod. Decoupage is niet veel meer dan het verdelen van je filmscènes in aparte shots.

Het einddoel van deze module is het ontwikkelen en uitschrijven van jouw cinematografische visie in verschillende onderdelen: vorm en stijl, beeld en geluid en licht en kleur.

In de module Productie film je de shots en scene’s die je hebt ontwikkeld gedurende de voorgaande modules. Je werkt met de acteurs die jij hebt gecast.

Je werkt tijdens deze module met een crew die je in overleg met Amsterdam Film School samenstelt. De draaiperiode start met pre-productie waarin je de acteurs cast, op locatie bezoek gaat, callsheets maakt en je apparatuur-lijst samenstelt. Tijdens de opnames richt je je volledig op de regie en ben jij verantwoordelijk voor verkrijgen van al de opnames die je voor je eindproduct nodig hebt.

In de module Montage richt je je op het samenstellen van jouw korte film; Je leert de technische beginselen van beeld en geluidsbewerking en eenvoudige kleurcorrecties. De nadruk ligt in deze module op het dramatische aspect.

Je leert je film ritme te geven met beeld en geluidselementen die tot je dienst staan en je krijgt inzicht in hoe je om kunt gaan met een of meer spanningsbogen in je verhaal. Alles is erop gericht om met je film een zo groot mogelijke indruk achter te laten van het verhaal dat je wil vertellen.

KOSTEN


Bij de Amsterdam Film School betaal je via automatisch incasso. Je kunt de onderwijssom in maandelijkse termijnen betalen. Indien je de opleiding volledig vooruit betaalt, ontvang je een betalingskorting van 3% over je volledige onderwijssom.

Na inschrijving sturen we je de factuur een maand vóór de startmaand van jouw opleiding.

PRIJS PER MAAND OBV 10 TERMIJNENTOTAALPRIJS OPLEIDING
ONDERWIJSTARIEFEUR 590EUR 5900

Amsterdam Film School is een particuliere school en er is geen studiefinanciering mogelijk. Als omschreven bij ‘Prijs van de Opleiding’ kun je de onderwijssom maandelijks in delen betalen. Zo hoef je niet in één keer de volledige cursussom over te maken en kun je de kosten over meerdere maanden spreiden.

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij de Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Amsterdam

Paasheuvelweg 5, 1105 BE Amsterdam, Nederland

Eindhoven

De Lismortel 23, 5612 AR, Eindhoven

VERVOLG


Na de opleiding Regie Fictie kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld onze uitgebreide Opleiding Montage te volgen.

ONS VOLLEDIGE CURRICULUM


De Opleiding Regie Fictie maakt onderdeel uit van ons uitgebreide curriculum. Hieronder kun je de samenstelling van ons curriculum vinden alsook onze andere opleidingen.

Storytelling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Productie

Meer info

Montage

Meer info

Regisseur

Meer info

Concept-ontwikkeling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Productie

Meer info

Montage

Meer info

Documentairemaker

Meer info

Vooropleiding

Meer info

Auditie

Meer info

Acteur

Meer info

Basis van Monteren

Meer info

Gevorderde Montage

Meer info

Kleurcorrectie en Grading

Meer info

After Effects

Meer info

Sound Design

Meer info

Editor

Meer info